Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος €2,8 εκ. στην Ελβετία

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι εξετάζει την υπόθεση δύο Ουκρανών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή Μίκολα Μαρτινένκο, που κατηγορούνται ότι ξέπλυναν περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ μέσω λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες.

Η γενική εισαγγελία της ελβετικής συνομοσπονδίας σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο Μαρτινένκο διετέλεσε μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου για αρκετά χρόνια. Δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του άλλου προσώπου. Οι δύο ύποπτοι κατηγορούνται από την εισαγγελία ότι "ξέπλυναν δρώντας σαν συμμορία περίπου 2,8 εκατ. ευρώ διαμέσου χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της Ελβετίας".

Η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα συνδέεται με αδικήματα που "διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και στην Τσεχία", για τα οποία διενεργούνται ποινικές έρευνες από τις ουκρανικές και τις τσεχικές αρχές, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η εισαγγελία εξήγησε ότι οι ποινικής φύσης έρευνες στην Ουκρανία και στην Τσεχία αφορούν τις υποψίες "παράνομων πληρωμών προμηθειών από μέρους της τσεχικής προμηθεύτριας εξαρτημάτων για πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς Skoda JS". Κατά την εισαγγελία, η Skoda JS κατέθεσε τις προμήθειες αυτές σε τραπεζικούς λογαριασμούς που άνοιξε στην Ελβετία μια offshore που ανήκε στον Μαρτινένκο σε αντάλλαγμα για την κατακύρωση σε αυτή μιας δημόσιας σύμβασης για την προμήθεια υλικού και εξαρτημάτων στη δημόσια ουκρανική επιχείρηση η οποία εκμεταλλεύεται πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.

Η ελβετική γενική εισαγγελία κατηγορεί τον Μαρτινένκο ότι άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία μέσω της υπεράκτιας εταιρείας που είχε ιδρύσει στον Παναμά.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:45

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Σε νέο υψηλότερο επίπεδο εντός 2021 έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, αύξηση κερδών έτους στο 15%
18:22
Ελλάδα - Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι
18:04
Αμερικανική έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες
17:55
Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου και Αυστραλίας
17:43
Περίπατος για την Εθνική απέναντι στην Ανδόρα
17:38
Η Βουλή καλείται να εγκρίνει 22 νομοθετήματα μέχρι τέλος του 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης
17:28
Υπό ελέγχο η πυρκαγιά σε περιοχή των Κελοκεδάρων
17:10
Ικανοποίηση ΕΕ από τα αποτελέσματα της Συνόδου με τις ΗΠΑ
16:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand