Ρωσία: Νέα διαστημική ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας

Η Ρωσία αντικατέστησε το σύστημα δορυφόρων «Όκα 1», που διαθέτει στο διάστημα και το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα από τυχόν πυραυλικές επιθέσεις, με το νέο σύστημα «Κούπολ». Το νέο δορυφορικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας παρουσίασε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ απευθυνόμενος στους ξένους στρατιωτικούς ακόλουθους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε τις λεπτομέρειες του νέου διαστημικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 738 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη δημιουργία, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου, των «διαστημικών δυνάμεων», ενός νέου στρατιωτικού σώματος που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Γκεράσιμοφ, κάνοντας χρήση διαφανειών και φωτογραφιών, παρουσίασε στους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους την διάρθρωση της νέας δορυφορική αμυντικής ασπίδας και συγκεκριμένα έναν δορυφόρο με την ονομασία ΚΧ Koupol, ο οποίος εντάσσεται στο Ενιαίο Διαστημικό Σύστημα «Κούπολ», το οποίο είναι ανάλογο του αμερικανικού SBIRS.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο Γκεράσιμοφ επισήμανε ότι το 2019 εκτοξεύθηκε ένας ακόμη δορυφόρος του Ενιαίου Διαστημικού Συστήματος αναβαθμισμένος ως προς τις δυνατότητές του να εντοπίζει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Οι νέοι αυτοί αναβαθμισμένοι δορυφόροι φέρουν την ονομασία Tundra και ο πρώτος δορυφόρος αυτού του τύπου είχε εκτοξευθεί το 2015.

Το σύστημα Οκα-1 διέθετε οκτώ δορυφόρους, αλλά τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2014 . Στο νέο δορυφορικό σύστημα Koupol χρησιμοποιεί αυτή την στιγμή τρεις δορυφόρους , συμπεριλαμβανομένου και του δορυφόρου που εκτοξεύθηκε φέτος. Συνολικά έως το 2022 προβλέπεται να εκτοξευθούν εννέα νέοι δορυφόροι οι οποίοι θα ενταχθούν επίσης στο σύστημα προειδοποίησης για τυχόν βαλλιστικές επιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:47

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Συνάντηση ΟΣΙΚΑ και Υπουργού Μεταφορών με θέμα τις πτήσεις
06:47
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μεροληπτικές θέσεις Ε/Κ και Ελλάδας στην έκθεση Κομισιόν
06:30
Η Β. Κορέα δοκίμασε νέο «βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο από υποβρύχιο» - Κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ
06:12
ΔΝΤ: Η οικονομική κατάρρευση του Αφγανιστάν μπορεί να προκαλέσει προσφυγική κρίση
06:10
Koμισιόν: Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας
06:08
19 Οκτωβρίου
Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την Πρέσβη της Γαλλίας
21:53
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ λιγότερο από 24 ώρες μετά τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ επιτίθεται στον εκλιπόντα
21:50
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό του για μια πράσινη επανάσταση
21:19
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεκκινεί επίσημα τον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
21:00
Τουρκία: Έντονος εκνευρισμός προκάλεσε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
20:41
Ανασταστασιάδης - Μητσοτάκης συντονίστηκαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
20:21
Φώτης Φωτίου : Ζητά ανασκαφή χώρου στην Αμμόχωστο όπου φέρονται να είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι
20:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand