Yπ.Υγείας: Αλλαγή φιλοσοφίας του ΓεΣΥ δεν μας βρίσκει σύμφωνους

Οποιεσδήποτε ιδέες που αλλάζουν την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, στην παρούσα φάση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΤΠ, μετά από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με την Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το 2019 ήταν μια χρονιά μεταρρυθμίσεων για τον τομέα της Υγείας, με την πολυαναμενόμενη έναρξη του ΓεΣΥ.

«Ευελπιστώ το 2020, που θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά, να προχωρήσουμε με την επιτυχή εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, που στόχο έχει στο τέλος της ημέρας να βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών στον Κύπριο ασθενή, για να έχει ισότιμη, καθολική πρόσβαση, που ήδη ο κόσμος αυτό το βιώνει και το αντιλαμβάνεται και είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον διάλογο μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στο θέμα τις επόμενες μέρες.

«Αλλά εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία και να “πέσουν” οι υπογραφές, εγώ δεν μπορώ να δεσμεύσω και να πω ότι έχουμε συμφωνήσει σε κάτι ή όχι. Είναι σε πολύ καλό δρόμο και ευελπιστώ τις επόμενες μέρες να επέλθει οριστική συμφωνία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις του ιδίου για τις αμοιβές των Προσωπικών Ιατρών, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι εισηγήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ.

Πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο, είχε εισηγηθεί στον ΟΑΥ όπως επανέλθουν στους αρχικούς σχεδιασμούς που ήταν η αμοιβή των Προσωπικών Ιατρών να είναι στο 70% με 30%, και το 30% να βασίζεται σε δείκτες απόδοσης.

«Αυτοί ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί, είχε εγκαταλειφθεί η ιδέα πέρσι σε μια προσπάθεια να πειστεί η ιατρική κοινότητα να συμβληθεί με το ΓεΣΥ. Θεωρώ ότι η επαναφορά της αρχικής πρόνοιας θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα που προσφέρουν οι Προσωπικοί Ιατροί και αυτό σε συνάρτηση με κάποιες άλλες προτάσεις που έχουμε υποβάλει στον ΟΑΥ είναι στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει το Γενικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να αλλάζουμε - και το τονίζω για ακόμα μια φορά- την φιλοσοφία ή την αρχιτεκτονική», ανέφερε.

«Οποιεσδήποτε ιδέες που αλλάζουν την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική, στην παρούσα φάση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Σημείωσε πως για τη θέση αυτή θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ενημέρωση γίνεται σε τακτική βάση προς την Επιτροπή Υγείας της Βουλής από τον ίδιο και τον ΟΑΥ, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις χωριστές συναντήσεις που πραγματοποίησε ο ίδιος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης ότι η ενημέρωση γίνεται σε μηνιαία βάση και προς άλλα οργανωμένα σύνολα, λέγοντας ότι «τους προβληματισμούς τους έχουμε υπόψη μας και στο πλαίσιο της νομοθεσίας προχωρούμε σε βελτιωτικές ενέργειες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:48

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.