Yπ.Υγείας: Αλλαγή φιλοσοφίας του ΓεΣΥ δεν μας βρίσκει σύμφωνους

Οποιεσδήποτε ιδέες που αλλάζουν την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, στην παρούσα φάση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΤΠ, μετά από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με την Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το 2019 ήταν μια χρονιά μεταρρυθμίσεων για τον τομέα της Υγείας, με την πολυαναμενόμενη έναρξη του ΓεΣΥ.

«Ευελπιστώ το 2020, που θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά, να προχωρήσουμε με την επιτυχή εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, που στόχο έχει στο τέλος της ημέρας να βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών στον Κύπριο ασθενή, για να έχει ισότιμη, καθολική πρόσβαση, που ήδη ο κόσμος αυτό το βιώνει και το αντιλαμβάνεται και είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον διάλογο μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στο θέμα τις επόμενες μέρες.

«Αλλά εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία και να “πέσουν” οι υπογραφές, εγώ δεν μπορώ να δεσμεύσω και να πω ότι έχουμε συμφωνήσει σε κάτι ή όχι. Είναι σε πολύ καλό δρόμο και ευελπιστώ τις επόμενες μέρες να επέλθει οριστική συμφωνία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις του ιδίου για τις αμοιβές των Προσωπικών Ιατρών, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι εισηγήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ.

Πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο, είχε εισηγηθεί στον ΟΑΥ όπως επανέλθουν στους αρχικούς σχεδιασμούς που ήταν η αμοιβή των Προσωπικών Ιατρών να είναι στο 70% με 30%, και το 30% να βασίζεται σε δείκτες απόδοσης.

«Αυτοί ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί, είχε εγκαταλειφθεί η ιδέα πέρσι σε μια προσπάθεια να πειστεί η ιατρική κοινότητα να συμβληθεί με το ΓεΣΥ. Θεωρώ ότι η επαναφορά της αρχικής πρόνοιας θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα που προσφέρουν οι Προσωπικοί Ιατροί και αυτό σε συνάρτηση με κάποιες άλλες προτάσεις που έχουμε υποβάλει στον ΟΑΥ είναι στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει το Γενικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να αλλάζουμε - και το τονίζω για ακόμα μια φορά- την φιλοσοφία ή την αρχιτεκτονική», ανέφερε.

«Οποιεσδήποτε ιδέες που αλλάζουν την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική, στην παρούσα φάση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Σημείωσε πως για τη θέση αυτή θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ενημέρωση γίνεται σε τακτική βάση προς την Επιτροπή Υγείας της Βουλής από τον ίδιο και τον ΟΑΥ, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις χωριστές συναντήσεις που πραγματοποίησε ο ίδιος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης ότι η ενημέρωση γίνεται σε μηνιαία βάση και προς άλλα οργανωμένα σύνολα, λέγοντας ότι «τους προβληματισμούς τους έχουμε υπόψη μας και στο πλαίσιο της νομοθεσίας προχωρούμε σε βελτιωτικές ενέργειες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Σατσιάς: «Αντιδράσαμε σωστά, πολύ δυνατή νίκη» (vid)
17:43
Ανόρθωση : Τι ισχύει για το ταξίδι στην Εσθονία (ανακοίνωση)
17:28
Κάνει focus στην Ομόνοια η Ανόρθωση (στατιστικά ενόψει του μεταξύ τους ντέρμπι)
17:23
Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μόρισον μετά την κρίση των υποβρυχίων
17:04
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 29 Οκτωβρίου 2021
17:00
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand