Αναφορές και διαψεύσεις περί στροφής προς μαλακό Brexit

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε αναφορές στο βρετανικό Τύπο, που αποδίδονταν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, περί στροφής του πρωθυπουργού Τζόνσον προς ένα πιο μαλακό Brexit μετά από την εξασφάλιση ευρείας αυτοδυναμίας στις εκλογές της Πέμπτης.

Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, ορισμένα μετριοπαθή στελέχη της κυβέρνησης ισχυρίστηκαν πως ο Μπόρις Τζόνσον, απαλλαγμένος πλέον από την ανάγκη να ικανοποιεί τους πιο ακραιφνείς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του, θα επιδιώξει μία πιο στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ από αυτή που προμηνύει η Συμφωνία Αποχώρησης.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη αυτά ανέφεραν ότι πιθανότατα θα επιδιωχθεί η στενότερη δυνατή ευθυγράμμιση των βρετανικών κανόνων για τα προϊόντα με τους κανόνες της ΕΕ, ώστε η συνολική εμπορική συμφωνία να έχει τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανώτερη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, δήλωσε πως «δεν πρόκειται να μαλακώσουν με το Brexit ή να διαπραγματευτούν κάποιο μοντέλο υψηλής ευθυγράμμισης κανονισμών».

Ανταπόκριση της Telegraph από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αφήσουν ανοιχτό το παράθυρο για μία ευρεία εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου το Δεκέμβριο του 2020, χωρίς αυστηρούς όρους για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο στροφής από τον Τζόνσον προς ένα πιο μαλακό Brexit.

Αυτή η ευρεία εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και όρους συνεργασίας στον κρίσιμο για τη Βρετανία τομέα των υπηρεσιών, εφόσον ο κ. Τζόνσον επιλέξει να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Η απόφαση των χωρών-μελών φέρεται να λήφθηκε παρά την αρχική πρόθεση της Κομισιόν να περιορίσει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Στέλεχος της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας Συντηρητικών βουλευτών ERG προειδοποίησε, πάντως, μιλώντας στην Telegraph ότι θα ήταν «εκλογικά καταστροφικό» αν ο Μπόρις Τζόνσον χρησιμοποιούσε τη μεγάλη πλειοψηφία που εξασφάλισε για να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από το τέλος του 2020.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Στο ευρωπαϊκό οι αδελφές Φωτοπούλου
14:48
Με αρνητικό τεστ κορονοϊού ανα χείρας όλοι οι εργαζόμενοι στα σχολεία αύριο
14:45
Πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακούγιου θεμελιώνουν Πούτιν και Ερντογάν
14:22
Χονγκ Κονγκ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 47 μέλη του φιλοδημοκρατικού κινήματος (video)
14:01
Παγκόσμια επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού - Οι μεταλλάξεις θέτουν νέες προκλήσεις για τα εμβόλια
13:56
Η πρόσκληση Γκουτέρες για την πενταμερή έφτασε στον Τ/κ ηγέτη
12:53
Μέτρα αποφυγής κινδύνων από την χρήση διαδικτύου για παιδιά, από την Αστυνομία
12:36
Συρία: Πληροφορίες για συντριβή ρωσικού ελικοπτέρου στη χώρα
12:07
Βέλγιο: Αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές κινεζικού εμβολίου
11:48
Στήριξη για αποκατάσταση υγείας 21χρονου που υπέστη ακρωτηριασμό δαχτύλων ζητά η οικογένεια του
11:39
Αστυνομία: Καταγγελίες για λειτουργία εστιατορίου και για πάρτι γενεθλίων στη Λεμεσό
11:01
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
10:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand