Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ

Η κυβέρνηση δεν  έχει πληροφορίες ότι συνέβη οποιοδήποτε επεισόδιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό ανέφερε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος κληθείς από το ΡΙΚ να σχολιάσει  χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ που μετέδωσε ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι.

Σοβαρό επεισόδιο, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού σκάφους και τουρκικών πολεμικών πλοίων, αποκάλυψε χθες το βράδυ ισραηλινό κανάλι.Το περιστατικό αναμεταδίδεται από ψες από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο ισραηλινός δημοσιογράφος, Μπαράκ Ραβίντ, επικαλούμενος ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι, πριν από δύο εβδομάδες, το ερευνητικό σκάφος "Μπατ Γκαλίμ", που ανήκει στο Ισραηλινό Ωκεανογραφικό Ερευνητικό Ινστιτούτο και εποπτεύεται από το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, έπλεε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφέροντας ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και Κύπριο γεωλόγο.
Το σκάφος, ενώ διεξήγαγε έρευνες με την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσεγγίστηκε από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σε ασυνήθιστα μικρή απόσταση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αξιωματικοί του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ζήτησαν από τον ισραηλινό καπετάνιο να τους δώσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητά του και ακολούθως τον κάλεσαν να εγκαταλείψει την περιοχή.
Ο καπετάνιος του σκάφους αναγκάστηκε να αποπλεύσει.
Ο δημοσιογράφος, στο ίδιο ρεπορτάζ, ανέφερε ότι ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι τού είπαν ότι ο πρόξενος του Ισραήλ στην Άγκυρα κλήθηκε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, να συναντήσει αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον ισραηλινό διπλωμάτη ότι η χώρα του οφείλει να λάβει την έγκριση της Τουρκίας πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε βήματα για τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, επειδή, όπως ανέφεραν, ο αγωγός περνά μέσα από την τουρκική οικονομική ζώνη.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί
15:37
Το θεμέλιο λίθο για τον τρίτο αντιδραστήρα Άκκουγιου θέτουν Ερντογάν- Πούτιν στις 10 Μαρτίου
15:20
Μεταφορά σε μεγαλύτερο νοσοκομείο για τον Πρίγκιπα Φίλιππο
15:10
Μεγάλη βουτιά κατά €2,29 δισ. ή 85,4%, στα έσοδα από τουρισμό το 2020
14:45
Ευρωβαρόμετρο: Η κοινωνική Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα
14:39
Ελλάδα: Κυρ. Μητσοτάκης: «Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή»
14:36
Πρόεδρος Δ.Σ ΡΙΚ: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της κυπριακής συμμετοχής στη Γιουροβίζιον, ανεκτή κάθε κρίτικη, προωθούμε την παράδοση και ντόπιους καλλιτέχνες
14:25
Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις
14:08
Απάντηση Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΔΗΚΟ
13:52
Β. Παπαδόπουλος: Θετικά θα ανταποκριθεί ο ΠτΔ στην πρόσκληση Γκουτέρες.Εβδομάδα διεργασιών για το Κυπριακό (Βίντεο)
13:50
Πυρά ΔΗΚΟ για πολιτογραφήσεις
13:40
Ελεγκτική Υπ. : Ο χειρισμός για την Μαρίνα Αγίας Νάπας έβλαψε το δημόσιο συμφέρον (Βίντεο)
13:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand