Περάστε καλά Χριστούγεννα με έναν άνθρωπο που ξεχνά

Για τους περισσότερους από εμάς, τα Χριστούγεννα σημαίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα, διασκέδαση, απολαυστικό φαγητό, δώρα και συναντήσεις με την οικογένεια και τους φίλους.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους, οι οποίοι συχνά βιώνουν τα Χριστούγεννα ως τη δυσκολότερη και απαιτητικότερη εποχή του χρόνου.   
Αν φροντίζετε έναν άνθρωπο με νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν και εσάς, αλλά και εκείνον να απολαύσετε πραγματικά την περίοδο των γιορτών με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος.  Μάλιστα, πολλές από τις συμβουλές που ακολουθούν δεν έχουν εφαρμογή μόνο στην περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και σε άλλες καταστάσεις που συνεπάγονται μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον και τη ρουτίνα του ανθρώπου που ξεχνά (Πάσχα, γενέθλια, γάμους συγγενικών προσώπων κλπ).
1. Δώστε μεγάλη προσοχή στο στολισμό του σπιτιού
Ξεκινήστε να στολίζετε νωρίς και σταδιακά (π.χ. τοποθετήστε αρχικά το δέντρο, μετά από λίγες ημέρες προσθέστε μερικά στολίδια κ.ο.κ.), ώστε ο άνθρωπός σας να προσαρμοστεί ομαλά στο καινούριο διάκοσμο. Οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο που ζει και κινείται ένας άνθρωπος με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας προκαλούν σύγχυση. Επιλέξτε προσεκτικά τα διακοσμητικά στοιχεία. Ενώ οι περισσότεροι απολαμβάνουμε τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στο δέντρο, σε έναν άνθρωπο με άνοια ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση και εκνευρισμό. Μην χρησιμοποιείτε διακοσμητικά που μοιάζουν με τρόφιμα (π.χ. στολίδια σε σχήμα μπισκότων) γιατί δεν αποκλείεται να μπερδέψουν τον άνθρωπο που ξεχνά.
2. Η συνεχής υπενθύμιση του γιορτινού προγράμματος δεν βοηθά
Αποφύγετε να λέτε ξανά και ξανά στο αγαπημένο σας πρόσωπο ότι έρχονται τα Χριστούγεννα και να επαναλαμβάνετε τις δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει με την ελπίδα ότι έτσι θα το προετοιμάσετε για τις γιορτινές ημέρες. Αν θυμάται ότι του λέτε διαρκώς τα ίδια πράγματα θα εκνευριστεί, ενώ αν συνειδητοποιήσει ότι είναι σαν να τα ακούει για πρώτη φορά θα αισθανθεί ντροπή και απογοήτευση. Ούτως ή άλλως, οι σχετικές συζητήσεις δεν θα βοηθήσουν στο να διαχειριστεί ο άνθρωπός σας καλύτερα την περίοδο των γιορτών.  
3. Φτιάξτε ένα πλάνο
Μην περιμένετε απλά να δείτε «πώς θα πάνε τα πράγματα», ελπίζοντας ότι στο τέλος όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Το πώς ακριβώς θα διαμορφώσετε το πρόγραμμα των γιορτών εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του αγαπημένου σας προσώπου. Δεν υπάρχουν λύσεις που να ταιριάζουν σε όλους. Μία ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και που θα σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις είναι η εξής: «Αυτό που θέλω να προγραμματίσω είναι σε θέση να το απολαύσει ο άνθρωπός μου; Ή το επιδιώκω απλά γιατί θα ήθελα όσο τίποτα να μπορούσε να το απολαύσει;».
 4. Φτιάξτε ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο, εναλλακτικό πλάνο
Είναι προτιμότερο να είστε προετοιμασμένοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Δεν είναι απαραίτητο να πάνε όλα στραβά, θα πρέπει όμως να είστε έτοιμοι –πρακτικά και ψυχικά– να αναπροσαρμόσετε τα σχέδιά σας αν παραστεί ανάγκη. Για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα ο βομβαρδισμός ηχητικών και οπτικών ερεθισμάτων να προκαλέσει στον άνθρωπο που ξεχνά επιθετική συμπεριφορά. Να είστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσετε εκτάκτως από το γιορτινό τραπέζι στο οποίο είστε καλεσμένοι ή να ζητήσετε από τους καλεσμένους σας να φύγουν νωρίτερα, αν οι οικοδεσπότες είστε εσείς.
5. Όσο πιο απλά, τόσο το καλύτερο για όλους
Αποδεχτείτε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς της νόσου και διαμορφώστε το πρόγραμμά σας ανάλογα. Μπορεί π.χ. να συνηθίζατε να καλείτε στο σπίτι σας για το χριστουγεννιάτικο γεύμα τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Δεν έχει καμία σημασία το πώς γιορτάζατε τα Χριστούγεννα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Φέτος ίσως θα ήταν προτιμότερο να περιοριστείτε σε ένα γεύμα με τους πολύ κοντινούς σας ανθρώπους. Αδιαφορήστε για τις προσδοκίες των υπολοίπων. Αυτό που έχει σημασία είναι να περάσετε ήρεμα και ευχάριστα τις γιορτές εσείς και ο άνθρωπος που φροντίζετε.
6. Ζητήστε τη βοήθεια των δικών σας ανθρώπων
Πιθανότατα υπάρχουν στενοί φίλοι και συγγενείς που θα ήθελαν να σας βοηθήσουν, αλλά δεν  μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη σας και να μαντέψουν τι θα θέλατε από αυτούς. Κάντε τα πράγματα πιο απλά για όλους, λέγοντάς τους ακριβώς το είδος της βοήθειας που χρειάζεστε. Η βοήθεια θα μπορούσε π.χ. να μεταφραστεί στο να κανονίσετε να  είναι πάντα κάποιος δίπλα στο αγαπημένο σας πρόσωπο στο γιορτινό τραπέζι ή θα μπορούσε να είναι καθαρά πρακτική (να σας βοηθήσουν στα ψώνια, στην προετοιμασία του σπιτιού, στο μαγείρεμα).
7. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι συχνά έχετε ένα προαίσθημα σχετικά με το πώς πρόκειται να εξελιχθεί μια κατάσταση, το οποίο πηγάζει από τη βαθιά γνώση των αναγκών του αγαπημένου σας προσώπου που ξεχνά. Αν, για παράδειγμα, αποδεχθήκατε με χαρά μια πρόσκληση για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, αλλά μια φωνή μέσα σας σας λέει ότι ο άνθρωπός σας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ικανοποιητικά την επαφή με τόσο πολύ κόσμο, ακούστε τη και αλλάξτε εγκαίρως τα σχέδιά σας.
8. Ενημερώστε συγγενείς και φίλους για το πώς έχουν τα πράγματα
Πολλές φορές στις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις συναντάμε αγαπημένους ανθρώπους με τους οποίους δεν βρισκόμαστε συχνά. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να τους μιλήσετε από πριν ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση ο άνθρωπος που ξεχνά, τις «παράξενες» συμπεριφορές που μπορεί να εκδηλώσει, αλλά και για τον κατάλληλο τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί του όταν συναντηθούν, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.
9. Ενθαρρύνετε τον άνθρωπό σας να συμμετέχει στις προετοιμασίες
Ο βαθμός συμμετοχής του εξαρτάται κυρίως από το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεται. Δώστε του την ευκαιρία να νιώσει χρήσιμος: προτείνετέ του να σας βοηθήσει να στολίσετε το δέντρο, να μαγειρέψετε για το γιορτινό τραπέζι, να διαλέξετε δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αν δυσκολεύεται, δώστε του μια πιο απλή αρμοδιότητα, π.χ. να διπλώσει τις χαρτοπετσέτες ή να μετρήσει τα μαχαιροπίρουνα. Σε καμία περίπτωση μην τον αγνοήσετε ή μην τον αναγκάσετε να ασχοληθεί με κάτι, αν δεν το θέλει. Προσπεράστε ευγενικά λάθη και αστοχίες.
10. Δημιουργήστε νέες παραδόσεις με γνώμονα τις ικανότητες του ανθρώπου που ξεχνά
Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν είναι πια σε θέση να στολίσει το δέντρο ή να φτιάξει μελομακάρονα και κουραμπιέδες όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πειράζει. Δημιουργήστε νέες οικογενειακές παραδόσεις με βάση τα πράγματα που μπορεί ακόμα να κάνει καλά. Τραγουδήστε τα κάλαντα. Δείτε φωτογραφίες από Χριστούγεννα περασμένων ετών. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί. Ενθαρρύνετε τα μικρότερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας.

Της Όλγας Λυμπεροπούλου*
Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης

Πηγή: in.gr

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Βίκτωρας Παπαδόπουλος:Δεν υπάρχει καμία απόφαση να αλλάξει η πορεία έλευσης του East Med και να παρακαμφθεί η Κύπρος
09:45
Άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα 69 ετών και άνω
09:24
Λάμψη Χεζόνια, αλλά ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μπαρτσελόνα, με 85-77
09:15
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
09:09
Καταγγελίες 166 πολιτών και ιδιοκτητών 2 υποστατικών από Αστυνομία για παραβίαση μέτρων κατά κορονοϊού
07:44
Η Γερμανία απέλασε το 2020 λιγότερους από τους μισούς μετανάστες σε σχέση με το 2019
07:36
Στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για δημοψήφισμα στην τοπική αυτοδιοίκηση
07:00
Σαουδική Αραβία: Χωρίς εμβολιασμό δεν επιτρέπεται προσκύνημα στην Μέκκα
06:54
Γερμανία: 418 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19
06:45
Ισημερινός: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 κοντεύουν τους 11.100
06:32
Μεξικό: 1.035 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19
06:27
Βραζιλία: 1.641 νεκροί εξαιτίας της COVID-19 νέο τραγικό ρεκόρ
06:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand