Μητσοτάκης: Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη της Ε.Ε

"Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.Ο Πρωθυπουργός, όπως είπε, έστειλε μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, τονίζοντας ότι "έχουμε σχέδιο όχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Κληθείς να πει τι θα πράξει η χώρα σε περίπτωση κλιμάκωσης της ένταση από πλευράς Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι  "θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη χωρίς κανένα περιεχόμενο και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στα διεθνή fora όπως τον ΟΗΕ". Σημείωσε δε ότι "η συμφωνία αυτή δεν έχει την στήριξη και την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου" και τόνισε ότι "η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα". 

"Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους γιατί είναι απομονωμένοι διπλωματικά αφού έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά τους", σημείωσε ο Πρωθυπουργός. "Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο που είναι απαραίτητος", ξεκαθάρισε.

Κληθείς να περιγράψει τη στάση και τις παρεμβάσεις των άλλων Ευρωπαίων ηγετών είπε ότι "ασφαλώς και υπήρξαν και πολλοί εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Αθήνα και την Κύπρο".

Αποκάλυψε δε ότι "ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό", κάνοντας αναφορά και στο ΝΑΤΟ.

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι "στο ζήτημα αυτό, υπάρχει διάθεση από την ΕΕ να βρει ένα modus οperandi" με την Τουρκία, τονίζοντας ότι και η ίδια η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή. "Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη συμπαράσταση", διαβεβαίωσε.

Διευκρίνισε δε ότι "η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και κανέναν συμψηφισμό", τόνισε.

Στο ερώτημα αν ο Ερντογάν θα λάβει το μήνυμα της Συνόδου, σημείωσε ότι "θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Αν το μήνυμα φτάνει στην άλλη μεριά αφορά την άλλη μεριά".

Τέλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι "μερικές φορές χανόμαστε στην μετάφραση" και επιβεβαίωσε ότι μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε απόλυτα την Ελλάδα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ερντογάν σημείωσε πως αυτό δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του. "Οι δίαυλοι πάντως όπως είπε είναι ανοικτοί. Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω ανά πάσα στιγμή", κατέληξε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΘΝΕ)

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
21:51
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας αύριο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand