Μητσοτάκης: Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη της Ε.Ε

"Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.



Ο Πρωθυπουργός, όπως είπε, έστειλε μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, τονίζοντας ότι "έχουμε σχέδιο όχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Κληθείς να πει τι θα πράξει η χώρα σε περίπτωση κλιμάκωσης της ένταση από πλευράς Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι  "θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη χωρίς κανένα περιεχόμενο και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στα διεθνή fora όπως τον ΟΗΕ". Σημείωσε δε ότι "η συμφωνία αυτή δεν έχει την στήριξη και την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου" και τόνισε ότι "η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα". 

"Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους γιατί είναι απομονωμένοι διπλωματικά αφού έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά τους", σημείωσε ο Πρωθυπουργός. "Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο που είναι απαραίτητος", ξεκαθάρισε.

Κληθείς να περιγράψει τη στάση και τις παρεμβάσεις των άλλων Ευρωπαίων ηγετών είπε ότι "ασφαλώς και υπήρξαν και πολλοί εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Αθήνα και την Κύπρο".

Αποκάλυψε δε ότι "ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό", κάνοντας αναφορά και στο ΝΑΤΟ.

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι "στο ζήτημα αυτό, υπάρχει διάθεση από την ΕΕ να βρει ένα modus οperandi" με την Τουρκία, τονίζοντας ότι και η ίδια η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή. "Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη συμπαράσταση", διαβεβαίωσε.

Διευκρίνισε δε ότι "η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και κανέναν συμψηφισμό", τόνισε.

Στο ερώτημα αν ο Ερντογάν θα λάβει το μήνυμα της Συνόδου, σημείωσε ότι "θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Αν το μήνυμα φτάνει στην άλλη μεριά αφορά την άλλη μεριά".

Τέλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι "μερικές φορές χανόμαστε στην μετάφραση" και επιβεβαίωσε ότι μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε απόλυτα την Ελλάδα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ερντογάν σημείωσε πως αυτό δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του. "Οι δίαυλοι πάντως όπως είπε είναι ανοικτοί. Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω ανά πάσα στιγμή", κατέληξε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΘΝΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.