Απεργία κυβερνητικών ιατρών - πόλεμος δηλώσεων

Σε τρίωρη στάση εργασίας, κατέρχονται από τις οκτώ το πρωί, οι κυβερνητικοί ιατροί, μέλη της ΠΑΣΥΚΙ, σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, μετά και την απόρριψη της πρότασης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για παραχώρηση κινήτρων στους ειδικούς γιατρούς.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας χαρακτήρισε αντικίνητρο το πακέτο που προσφέρθηκε από τον ΟΚΥΠΥ, κατηγορώντας τον Οργανισμό για ετσιθελικές αποφάσεις. Υποστήριξε ότι η πρόταση περιλαμβάνει μόνο αριθμούς, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά και εξειδικευμένων γνώσεων. Διερωτήθηκε ταυτόχρονα κατά πόσο μπορεί ένας γιατρός να εργάζεται συνεχώς εκτός ωραρίου, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν τι σημαίνει ιατρική ευθύνη.
Ανέφερε ότι, με τη στάση της εργοδοτικής πλευράς, οι γιατροί οδηγούνται προς την έξοδο από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου είπε ότι προσφέρθηκε στους γιατρούς του δημοσίου ένα πακέτο κινήτρων, για εξισορρόπηση της διαφοράς με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αξιοποίηση του πανάκριβου εξοπλισμού των δημοσίων νοσηλευτηρίων και εκτός του συνήθους ωραρίου εργασίας, προς εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού πολιτών.
Αναφερόμενος στα οικονομικά κίνητρα, ο κύριος Χαριλάου είπε ότι, επιπρόσθετα του μισθού και των άλλων ωφελημάτων, προσφέρθηκε στους γιατρούς του δημοσίου ποσοστό 12,5% επιπλέον για κάθε επίσκεψη και 5% για τις υπόλοιπες ιατρικές πράξεις, εντός κανονικών ωρών εργασίας. Το ποσοστό αυξάνεται στο 25% για κάθε επίσκεψη, εκτός ωραρίου.

Ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας εξέφρασε λύπη για τη σημερινή στάση εργασίας, καταγγέλλοντας ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που κάποιοι έχουν επιλέξει να επιφέρουν αλλαγές στο Σύστημα Υγείας, προς όφελος κάποιων μεγαλογιατρών. Είπε ότι, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, στο τέλος το ΓΕΣΥ δεν θα είναι ένα σύστημα με καθολική πρόσβαση, αλλά θα γίνει όπως και σήμερα, που απολαμβάνουν ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών μόνο όσοι έχουν λεφτά.
Ο κύριος Κουλούμας προειδοποίησε ότι οι οργανωμένοι ασθενείς είναι έτοιμοι για δυναμικούς αγώνες, εάν επιχειρηθεί αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ.
Σε παρέμβαση στην εκπομπή, ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής κατηγόρησε τους γιατρούς του δημοσίου ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αύξηση των μισθών τους και η κατοχύρωση της μονιμότητάς τους.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:53

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής: Ακυρώνει τα δυναμικά μέτρα
18:42
Απόλλων: Και τυπικά Ρεβάζ Ιντζία
17:53
Χάντμπολ: Πρώτο μετάλλιο για την εθνική ανδρών της Κύπρου
17:51
Ελλάδα : 248 νέα κρούσματα ,14 νεκροί 296 οι διασωληνωμένοι
17:36
Πορτογαλία: Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή της Λισαβόνας
17:07
Το Ιράν και οι έξι διεθνείς δυνάμεις διέκοψαν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
17:03
Κούβα: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εγχώριο εμβόλιο Soberana 2
16:54
Βέλγιο: Το πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε σε δάσος πιστεύεται πως ανήκει στον ακροδεξιό στρατιωτικό Γιούργκεν Κόνινγκς
16:45
Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον μιας βάσης όπου στεγάζονται Αμερικανοί
16:14
Το Μόναχο ζητάει από την UEFA γήπεδο με τα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙ, στο ματς με Ουγγαρία
16:12
Στην Κύπρο αύριο η Λουτ
15:44
Γαλλία-Περιφερειακές εκλογές: Η ακροδεξιά σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης, η αποχή αναμένεται σε επίπεδα ρεκόρ
15:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand