Απεργία κυβερνητικών ιατρών - πόλεμος δηλώσεων

Σε τρίωρη στάση εργασίας, κατέρχονται από τις οκτώ το πρωί, οι κυβερνητικοί ιατροί, μέλη της ΠΑΣΥΚΙ, σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, μετά και την απόρριψη της πρότασης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για παραχώρηση κινήτρων στους ειδικούς γιατρούς.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας χαρακτήρισε αντικίνητρο το πακέτο που προσφέρθηκε από τον ΟΚΥΠΥ, κατηγορώντας τον Οργανισμό για ετσιθελικές αποφάσεις. Υποστήριξε ότι η πρόταση περιλαμβάνει μόνο αριθμούς, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά και εξειδικευμένων γνώσεων. Διερωτήθηκε ταυτόχρονα κατά πόσο μπορεί ένας γιατρός να εργάζεται συνεχώς εκτός ωραρίου, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν τι σημαίνει ιατρική ευθύνη.
Ανέφερε ότι, με τη στάση της εργοδοτικής πλευράς, οι γιατροί οδηγούνται προς την έξοδο από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου είπε ότι προσφέρθηκε στους γιατρούς του δημοσίου ένα πακέτο κινήτρων, για εξισορρόπηση της διαφοράς με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αξιοποίηση του πανάκριβου εξοπλισμού των δημοσίων νοσηλευτηρίων και εκτός του συνήθους ωραρίου εργασίας, προς εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού πολιτών.
Αναφερόμενος στα οικονομικά κίνητρα, ο κύριος Χαριλάου είπε ότι, επιπρόσθετα του μισθού και των άλλων ωφελημάτων, προσφέρθηκε στους γιατρούς του δημοσίου ποσοστό 12,5% επιπλέον για κάθε επίσκεψη και 5% για τις υπόλοιπες ιατρικές πράξεις, εντός κανονικών ωρών εργασίας. Το ποσοστό αυξάνεται στο 25% για κάθε επίσκεψη, εκτός ωραρίου.

Ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας εξέφρασε λύπη για τη σημερινή στάση εργασίας, καταγγέλλοντας ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που κάποιοι έχουν επιλέξει να επιφέρουν αλλαγές στο Σύστημα Υγείας, προς όφελος κάποιων μεγαλογιατρών. Είπε ότι, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, στο τέλος το ΓΕΣΥ δεν θα είναι ένα σύστημα με καθολική πρόσβαση, αλλά θα γίνει όπως και σήμερα, που απολαμβάνουν ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών μόνο όσοι έχουν λεφτά.
Ο κύριος Κουλούμας προειδοποίησε ότι οι οργανωμένοι ασθενείς είναι έτοιμοι για δυναμικούς αγώνες, εάν επιχειρηθεί αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ.
Σε παρέμβαση στην εκπομπή, ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής κατηγόρησε τους γιατρούς του δημοσίου ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αύξηση των μισθών τους και η κατοχύρωση της μονιμότητάς τους.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:53

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Καμιά συμφωνία με την Τουρκία για τους S-400, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
21:45
Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία των υπερεθνικιστών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
21:32
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand