Μοναχικό δρόμο επέλεξε η Τουρκία, στο ψήφισμα ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Μοναχικό δρόμο επέλεξε για ακόμα μια φορά η Τουρκία, στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Ήταν το μοναδικό κράτος - μέλος του διεθνούς οργανισμού που καταψήφισε το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Υπέρ τάχθηκαν 135 μέλη, εναντίον μόνο η Τουρκία, ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές, από την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Βενεζουέλα. Μάλιστα, η Τουρκία ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για να καταμετρηθεί η αντίθεσή της.
Το ψήφισμα, το οποίο συγκηδεμόνευσε και η Κυπριακή Δημοκρατία, επαναβεβαιώνει τον καθολικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως του μοναδικού νομικού πλαισίου που διέπει όλες τις δραστηριότητες στις θάλασσες και στους ωκεανούς, όπως έχει κυρωθεί από το 1982.
Το ψήφισμα επιδιώκει την εφαρμογή της Σύμβασης σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων που περιλαμβάνει την ειρηνική επίλυση διαφορών, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς και θέματα θαλάσσιας βιοπικοιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε ότι το αίτημα της Τουρκίας για διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του ψηφίσματος συνιστά προσπάθεια αμφισβήτησης της Σύμβασης, η ακεραιότητα της οποίας αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων των κρατών.
Ο κύριος Μαυρογιάννης τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να εγείρει παράλογες θαλάσσιες αξιώσεις μέσω της επίδειξης ισχύος, αντί των καθιερωμένων κανόνων διεθνούς δικαίου και ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να συνομολογεί αμφίβολες διμερείς συμφωνίες, οι οποίες αντιβαίνουν στη Σύμβαση, με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων. Υπέδειξε ότι τέτοιες διευθετήσεις δεν έχουν οποιανδήποτε νομική ισχύ.
Ο Έλληνας αντιπρόσωπος τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να τηρούνται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οι αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών στις θαλάσσιες ζώνες, περιλαμβανομένων και εκείνων στα νησιά.
Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση και ούτε συμφωνεί με την καθολικότητα και τον ενοποιημένο χαρακτήρα της.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Πηγή: Αποστόλης Ζουμπανιώτης

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:54

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Καμιά συμφωνία με την Τουρκία για τους S-400, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
21:45
Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία των υπερεθνικιστών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
21:32
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand