Απομόνωση Τουρκίας για το Δίκαιο της Θάλασσας

Μοναχικό δρόμο επέλεξε για ακόμα μια φορά η Τουρκία, στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Ήταν το μοναδικό κράτος - μέλος του διεθνούς οργανισμού που καταψήφισε το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Υπέρ τάχθηκαν 135 μέλη, εναντίον μόνο η Τουρκία, ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές, από την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Βενεζουέλα. Μάλιστα, η Τουρκία ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για να καταμετρηθεί η αντίθεσή της.
Το ψήφισμα, το οποίο συγκηδεμόνευσε και η Κυπριακή Δημοκρατία, επαναβεβαιώνει τον καθολικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως του μοναδικού νομικού πλαισίου που διέπει όλες τις δραστηριότητες στις θάλασσες και στους ωκεανούς, όπως έχει κυρωθεί από το 1982.
Το ψήφισμα επιδιώκει την εφαρμογή της Σύμβασης σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων που περιλαμβάνει την ειρηνική επίλυση διαφορών, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς και θέματα θαλάσσιας βιοπικοιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε ότι το αίτημα της Τουρκίας για διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του ψηφίσματος συνιστά προσπάθεια αμφισβήτησης της Σύμβασης, η ακεραιότητα της οποίας αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων των κρατών.
Ο κύριος Μαυρογιάννης τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να εγείρει παράλογες θαλάσσιες αξιώσεις μέσω της επίδειξης ισχύος, αντί των καθιερωμένων κανόνων διεθνούς δικαίου και ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να συνομολογεί αμφίβολες διμερείς συμφωνίες, οι οποίες αντιβαίνουν στη Σύμβαση, με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων. Υπέδειξε ότι τέτοιες διευθετήσεις δεν έχουν οποιανδήποτε νομική ισχύ.
Ο Έλληνας αντιπρόσωπος τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να τηρούνται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οι αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών στις θαλάσσιες ζώνες, περιλαμβανομένων και εκείνων στα νησιά.
Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση και ούτε συμφωνεί με την καθολικότητα και τον ενοποιημένο χαρακτήρα της.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Πηγή: Αποστόλης Ζουμπανιώτης

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:54

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Αφγανιστάν: Δεσμευμένοι στις ειρηνευτικές συνομιλίες δήλωσαν οι Ταλιμπάν
11:52
Διάρρηξη δύο κατοικιών σε Τάλα και Πέγεια
11:21
Θέμα χρόνου η διχοτόμηση εάν δεν εγκαταλείψει η Τουρκία τις αξιώσεις της, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
11:19
Εκατοντάδες καταγγελίες για δάφορες τροχαίες παραβάσεις
10:41
Το ζεύγος Μπάιντεν ανακοίνωσε τον θάνατο του «πρώτου σκύλου» Τσαμπ
10:14
Μακραίνει διεθνώς ο κατάλογος των θυμάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού
09:48
Σημαντικές επαφές αύριο του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο
09:41
Αντιδράσεις ΗΠΑ και Ισραήλ για αποτέλεσμα εκλογών στο Ιράν
09:39
Στις κάλπες η Αρμενία για πρόωρες Βουλευτικές
09:38
Σχεδόν στα 179 χιλιάδες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού παγκοσμίως
09:34
Στο Λουξεμβούργο ο ΥΠΕΞ για Συμβούλιο ΕΕ, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στην ατζέντα
09:25
Σε 58 σημεία παγκύπρια οι δειγματοληψίες για rapid test την Κυριακή
09:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand