Την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας στην Τουρκία επισημαίνει η γερμανική FAZ

Δημοσίευμα της εφημερίδας FAZ αναφέρεται στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας στην Τουρκία με τίτλο  «Η Τουρκία ζει το όνειρο των όπλων.

Η   Άγκυρα   θέλει   να   γίνει   ανεξάρτητη   στην   τεχνολογία   των εξοπλισμών. Αυτό οδηγεί σε εντάσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ».

Όπως σημειώνεται, η Τουρκία θέλει να γίνει ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς όπλων στον κόσμο μέχρι το 2023 και έχει ήδη τις πρώτες της επιτυχίες. Η χώρα παράγει ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων από το 2014, ενώ η κατασκευή του δικού της ελικοπτέρου πολλαπλών χρήσεων ξεκινά το 2021. Και σε ό,τι αφορά τα πολεμικά drones, η Τουρκία συγκαταλέγεται ήδη στα οκτώ κορυφαία κράτη του κόσμου. Για να επιτύχει το στόχο της, η Άγκυρα επιμένει στην μεταφορά τεχνολογίας για κάθε σύμβαση εξοπλισμών που συνάπτει σε διεθνές επίπεδο.

Η άρνηση της Ουάσιγκτον να συνδέσει την παράδοση του αεροπορικού συστήματος Patriot με τη μεταφορά τεχνογνωσίας θεωρείται ο κύριος λόγος για τον οποίο η Τουρκία επέλεξε το ρωσικό σύστημα S-400. Ακόμη και οι εμπειρογνώμονες αναρωτιούνται, εναντίον ποίου θέλει η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτό.

Επιπλέον, η εκπαίδευση από Ρώσους ειδικούς για τη λειτουργία του S-400 θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα αμέσως.   Ταυτόχρονα, υπάρχει αμφιβολία για το ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να μοιραστεί με την Τουρκία την τεχνολογία των βασικών τμημάτων του συστήματος, κυρίως του αποκαλούμενου «μαύρου κουτιού».  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να αντελήφθησαν την ανάλυση απειλών που είχε προετοιμάσει η   Τουρκία  για  τον εαυτό της, ενώ υποτίμησαν την πιθανότητα, η Τουρκία να στραφεί προς τη Ρωσία. Η ενόχληση άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για την επιλογή του ρωσικού συστήματος δεν οδήγησε την Τουρκία στο να επανεξετάσει την απόφασή της. Αντίθετα, ενθάρρυνε την Άγκυρα να γίνει ακόμη πιο ανεξάρτητη και αυτοδύναμη όσον αφορά την οπλική τεχνολογία, προκειμένου να παύσει να ζητά από άλλους.

Η Άγκυρα –σημειώνει η FAZ- πρέπει να ευχαριστεί τον Αμερικανό Πρόεδρο για το ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, όπως ζητεί το Κογκρέσο. Στην Άγκυρα πιστεύεται ότι ο Eρντογάν προσέφερε στον Tράμπ ως αντάλλαγμα την παραγγελία 100 αεροσκαφών στη Boeing.

Ανεξάρτητα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που απορρέουν από την απόφαση να χρησιμοποιηθεί το σύστημα S-400, άλλα κράτη  του ΝΑΤΟ επέβαλαν  εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την εισβολή στη Βόρεια Συρία.

Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις σε ορισμένα τουρκικά εξοπλιστικά σχέδια, καθώς για βασικά τμήματα όπλων όπου εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό εξάρτηση από τις ξένες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν ότι κατά το παρελθόν η Τουρκία μείωσε την εξάρτησή της από ξένες χώρες μετά από κάθε εμπάργκο όπλων που της επιβλήθηκε -ξεκινώντας από το εμπάργκο που επέβαλε η Ουάσιγκτον το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Εκείνη την εποχή, η Τουρκία εξαρτάτο πλήρως από προμήθειες οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό. Έκτοτε, έχει επενδύσει στην οικοδόμηση της δικής της βιομηχανίας όπλων και έχει επεκτείνει τον κύκλο των προμηθευτών της σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία.  

Η   Τουρκία  σιγά-σιγά απομακρύνεται κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες από τη δυτική συμμαχία, ωστόσο δεν φαίνεται να στρίβει εντελώς την πλάτη της στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ως  απόδειξη  θεωρείται η τουρκική επιθυμία  να συνεχίσει να συμμετέχει στην ανάπτυξη του F-35. Μια ρήξη με το ΝΑΤΟ θα υπήρχε μόνον αν η Τουρκία επέμενε στο σύστημα S-400, αποκλειόταν από την κατασκευή του F-35 και προωθούσε την ανάπτυξη του δικού της σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Η Τουρκία βρίσκεται στην κατάταξη των μεγάλων παραγωγών όπλων μόλις στη δεύτερη δεκάδα, λέγεται όμως στην Άγκυρα πως στόχος είναι να αναρριχηθεί στον κύκλο των πρώτων δέκα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

 

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:55

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.