Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικεντρωμένα τα βλέμματα

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται οι επόμενες κινήσεις Λευκωσίας και Αθήνας, καθώς θα τεθούν ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας: η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες η οποία καταπατά δικαιώματα των χωρών της περιοχής, αλλά και η συνεχιζόμενη παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναμένεται να τεθεί το θέμα από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα των Ευρωπαίων ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι εκτός νομιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε αναγκαίο όπως ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρήσει νωρίτερα για τις Βρυξέλλες, για σειρά συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για επαφές και προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ανέφερε ότι σε συνεννόηση και συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει ξεκάθαρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο και την Ελλάδα.
Στόχος, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι να επιβληθούν τέτοια μέτρα στην Τουρκία, ώστε να υποχρεωθεί να σταματήσει τις έκνομες ενέργειές της ή εάν δεν το πράξει, να υποστεί κόστος.

Άκυρη η συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης για τους Ευρωπαίους

Ρητή αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης θα περιέχει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, η συμφωνία θα χαρακτηρίζεται ως "άκυρη".
Ειδικότερα, θα σημειώνεται ότι η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων τους στη Μεσόγειο, είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά. Θα αναφέρεται, ακόμη, ότι το μνημόνιο κατανόησης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:56

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Η ΑΕΚ νίκησε με 67-63 τον Κεραυνό και έκανε το 2-0 στους τελικούς (βίντεο)
21:20
Στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου επενδύει η Εθνική Φρουρά
21:18
Αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Λεμεσό
21:17
Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και 446 περιστατικά, ανακοινώθηκαν το Σάββατο
20:47
Δέκα σφαίρες εκ των οποίων δύο στο κεφάλι δέχτηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ
20:39
Ο Vergne εκμεταλλεύτηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας και πήρε την νίκη στο E-Prix Ρώμης
20:25
Ο Σταύρος Γαβριήλ χάρισε στον ΑΠΟΕΛ στην 4η διαδοχική νίκη
20:20
Απάντηση στον Πρόεδρο ΔΗΚΟ για Κυπριακό, πολιτογραφήσεις, πανδημία, οικονομία, δίνει η Κυβέρνηση
20:20
Ο Κυπριακός ελληνισμός οφείλει να ανησυχεί για Πενταμερή, είπε ο Ν. Παπαδόπουλος
20:17
Στις 17 Απριλίου η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου
19:40
Προγραμματισμός εγκατάστασης 10 χιλ. κλινών προσωρινής νοσηλείας στην Μπανγκόγκ για COVID-19
18:40
Ελλάδα: 2.801 νέα κρούσματα, 781 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand