Πρόεδρος ΟΑΥ: Δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας ΓΕΣΥ

Δεν υπάρχει κανένα θέμα βιωσιμότητας του ΓΕΣΥ, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, σημειώνοντας πως το ΓΕΣΥ ξεκίνησε τους πρώτους έξι μήνες έχοντας λιγότερα προβλήματα από αυτά που ανέμεναν εχθροί και φίλοι του συστήματος.

Ο κ. Αντωνίου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα με τον οποίο συζήτησαν τη λειτουργία του ΓΕΣΥ τους πρώτους έξι μήνες καθώς και τα επόμενα βήματα ενόψει της δεύτερης φάσης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΥ για τη συζήτηση, είπε πως η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα είχε ως στόχο να αμφισβητήσει τη φιλοσοφία και τη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ.

Όπως είπε, υπάρχουν πολλά προβλήματα που αφορούν κυρίως την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και την ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό και σε νέο εξοπλισμό και υποδομές για να  μπορέσει να ξεκινήσει με επιτυχία η δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως απ΄ εκεί και πέρα, όλα όσα ακούστηκαν για καταχρήσεις ή για ζημιές και ελλείμματα του ΟΑΥ αποδεικνύεται πως είναι παραμύθια. «Ο ΟΑΥ επιτελεί ένα εξαιρετικό έργο, πολύ αποτελεσματικό, και έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να επιλύει τα προβλήματα που παρουσιάζονται», είπε και σημείωσε πως κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση θα αντιμετωπίσει αδυναμίες στα πρώτα στάδια, και εκείνο που ικανοποιεί την Συμμαχία Πολιτών είναι η ικανότητα του ΟΑΥ να βρίσκει λύσεις", σημείωσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως είναι ύψιστης σημασίας η κυβέρνηση να συναινέσει και να ενισχύσει τον ΟΑΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και πως αυτό έχει μεγάλη σημασία και για τη βιωσιμότητα του ίδιου του ΓΕΣΥ. Με περισσότερα στελέχη ο ΟΑΥ θα ασκεί περισσότερους και πιο γρήγορους ελέγχους αναφορικά με τις δαπάνες που καλείται να πληρώσει», είπε, και σημείωσε πως με ενίσχυση του προσωπικού που ενδεχομένως να στοιχίσει ένα εκατομμύριο ευρώ μπορεί να υπάρξουν εξοικονομήσεις και υπερχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων, ανέφερε.

Ο κ. Αντωνίου από την πλευρά του, αφού χαρακτήρισε πολύ παραγωγική και ειλικρινή τη συζήτηση, είπε πως τόνισαν το πόσο ευγνώμονες είναι από τη συνεχή στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών προς το ΓΕΣΥ. Όπως είπε, συζήτησαν τη λειτουργία του Συστήματος τους πρώτους έξι μήνες και κοινή διαπίστωση είναι πως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, το ΓΕΣΥ ξεκίνησε με πολύ λιγότερα προβλήματα από ότι ανέμεναν και οι φίλοι και οι εχθροί του.

Επίσης, συζήτησαν για τα μέτρα που λαμβάνει ο ΟΑΥ για να ομαλοποιήσει τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση τω τελευταίων 50 χρόνων και ανέλυσαν τα επόμενα βήματα για την προετοιμασία της 2ης φάσης που αφορά κυρίως την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται ότι το ΓΕΣΥ δεν είναι βιώσιμο, ο κ. Αντωνίου είπε πως δεν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας καθώς ο ΟΑΥ έχει έναν προϋπολογισμό να διαχειριστεί και το κάνει αυτό στο πλαίσιο της πολιτικής και των αρχών που προβλέπονται από το νόμο και τους κανονισμούς.

Όπως είπε, μέχρις στιγμής δεν έχουν ξεπεράσει κατά ούτε ένα σεντ τον προϋπολογισμό, ενώ ο ΟΑΥ έχει αρκετά εργαλεία τα οποία με φειδώ τα χρησιμοποιεί σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες. Πρόσθεσε πως είχαν συναντήσεις και με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για το πώς θα περιοριστούν οι καταχρήσεις ή οι κακές ιατρικές πρακτικές και συνεπώς υπάρχουν εργαλεία που ο ΟΑΥ χρησιμοποιεί και δεν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας.

Σε σχέση με τις διαβουλεύσεις με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, είπε πως αυτές έχουν μια καλή πορεία αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Έχουν, όπως και κάθε διαδικασία διαβούλευσης, τις δυσκολίες της αλλά είμαστε σε ένα καλό δρόμο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:55

Τελευταιες Ειδησεις

12 Απριλίου
Ένας νεκρός και μία τραυματίας από σφαίρες μπροστά σε νοσοκομείο του Παρισιού
21:42
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο
21:24
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ
21:17
ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της»
21:01
" 'Ασα η οικογένεια της Ομόνοιας στέκεται στο πλευρό σου. Είμαστε σίγουροι πως θα επανέλθεις πιο δυνατός”
20:48
Σοκ με Ασάντε - επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, 6 -8 μήνες εκτός. Η διάγνωση για Λοΐζου
20:33
Με φυσική παρουσία η συνάντηση στη Γενεύη, επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη
20:32
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από τη Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία στο Σαρακίκ το 2018
20:16
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test την Τρίτη
19:58
Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
19:42
Πράσινο φως από Επιτροπή Οικονομικών για θέσεις σε δημόσιο, ημιδήμοσιο, στρατό και αστυνομία
19:38
Kαδής: Ιστορική εξέλιξη η καταχώριση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ-Τεράστια οφέλη για παραγωγούς και οικονομία
19:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand