Αμερικανικές κυρώσεις για Nord Stream 2 - Turkish Stream

Ένα αμυντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα υποχρεώσει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στους χρηματοδοτούμενους από τη Ρωσία αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 2 και Turkish Stream, ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Το κείμενο, το οποίο πήρε το πράσινο φως από τις επιτροπές άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, σχετικά με τις κυρώσεις, αποτελεί μέρος του σχεδίου προϋπολογισμού των ΗΠΑ, ύψους 738 δισ. δολαρίων, για το 2020. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κυρώσεις έχουν στόχο την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, η οποία απειλείται από ρωσικά έργα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει το Euractiv, το σχέδιο προϋπολογισμού απαγορεύει την πώληση F-35 στην Τουρκία, ως απάντηση της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα, και εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 300 εκατ. δολ.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από το Κογκρέσο, πριν από τις χειμερινές διακοπές. Δεν είναι ωστόσο ακόμη σαφείς οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του.
Η κατασκευή του Nord Stream 2, με στόχο τον διπλασιασμό της τρέχουσας προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, αφότου  η Δανία απέσυρε και το τελευταίο εμπόδιο τον Οκτώβριο. Αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2020.
Ο Turkish Stream θα αρχίσει τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα τον Ιανουάριο. Ένα δεύτερο τμήμα του αγωγού, ο Balkan Stream, με ετήσια δυναμικότητα 15,75 δισ. κυβικά εκατοστά ανά έτος, βρίσκεται υπό κατασκευή και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.
Η Nord Stream 2 AG έχει συνάψει συμφωνίες χρηματοδότησης για το έργο με τις ENGIE, OMV, Shell, Uniper και Wintershall Dea.
Οι δυτικές εταιρείες ασχολούνται επίσης με την παραγωγή και την υπεράκτια τοποθέτηση σωλήνων και για τους δύο αγωγούς.
Η κατασκευή των 474 χλμ. του Balkan Stream σε όλη τη βουλγαρική επικράτεια πραγματοποιείται από την Arkad, μια κοινοπραξία της Σαουδικής Αραβίας.
Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Βουλγαρία δεν μπορεί να αντέξει την αμερικανική. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πρόσφατα ότι εάν η Βουλγαρία έβαζε εμπόδια, ο αγωγός θα έβρισκε άλλη διαδρομή.
Σκοπός και γις τους δύο αγωγούς, Nord Stream 2 και Turkish Stream, είναι η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτωντας την Ουκρανία. Η Ρωσία θέλει τα έργα να είναι έτοιμα το συντομότερο δυνατό, δεσομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2019 λήγει η μακροπρόθεσμη σύμβασης αερίου με την Ουκρανία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:56

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.