Συζήτηση για τα προβλήματα ΓεΣΥ

Την σύγκληση σύσκεψης αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων και όσων ασχολούνται με το ΓεΣΥ εντός και εκτός Βουλής πριν τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων.Αφορμή για την πρωτοβουλία του κ. Συλλούρη έδωσε παρέμβαση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, την ώρα της ομιλίας του Βουλευτή ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου για τον κρατικό προϋπολογισμό 2020, όταν ο τελευταίος μίλησε για το ΓεΣΥ.

Ο κ. Αδάμου είχε πει ότι το ΓεΣΥ πρέπει να πετύχει, το έχει ανάγκη ο τόπος και ο πολίτης. Κατέρρευσε το ΓεΣΥ οικονομικά, είπε απευθυνόμενος στον Αβέρωφ Νεοφύτου «κατέρρευσε η οικονομία, τελεία και παύλα». Γι αυτό το λόγο πρέπει το σύστημα να πετύχει, πρόσθεσε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ευοδωθούν οι συζητήσεις μεταξύ ΟΑΥ, του Υπουργείο Υγείας και του ΠΑΣΙΝ για την είσοδο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε δε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ στην χθεσινή του αναφορά για τις αμοιβές των γιατρών «και αν συνεχίσουμε έτσι θα το αποτινάξουμε το σύστημα στον αέρα και δεν πρέπει. Είναι ότι πιο καλό για τους πολίτες». Να τα δούμε από την αρχή όλα αυτά για ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί πρώτα τον άρρωστο και μετά οποιονδήποτε άλλο, ανέφερε.

Εκείνη την ώρα παρενέβη ο κ. Νεοφύτου λέγοντας ότι εάν θέλουμε το ΓεΣΥ να συνεχίσει να προσφέρει στον πολίτη θα πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που όλοι γνωρίζουμε αλλά κανείς δεν τολμά να τις διορθώσει. «Και θα είναι έγκλημα να μην προχωρήσουμε να διορθώσουμε αυτά στα οποία συμφωνούμε».

Σε δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι πριν τα Χριστούγεννα θα καλέσει σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων και όσων ασχολούνται εκτός Βουλής με το θέμα «για να το δούμε, να γίνει ένας προβληματισμός γύρω από την εφαρμογή (του ΓεΣΥ), να δούμε στην πράξη πιο σωστές προσεγγίσεις για να στηριχθεί το ΓεΣΥ» . Σίγουρα, ανέφερε, θα κληθεί ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γεώργιος Γεωργίου σε δική του παρέμβαση ανέφερε ότι η Βουλή έδωσε όλα τα εφόδια στην εκτελεστική εξουσία και δυστυχώς διαιωνίζονται τα προβλήματα. «Όχι τώρα να φταίξει η Βουλή και τα κόμματα γιατί η Κυβέρνηση είναι ανίκανη και ανεπαρκής να λύσει προβλήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Σε δεύτερη παρέμβαση ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι εκ μέρους του Συναγερμού «αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για όλα τα προβλήματα του ΓεΣΥ, για ένα νόμο που ψηφίσαμε όλοι και ξέρετε ότι είχα διαφορετικές απόψεις». Θα μείνουμε στο ποιος έχει ευθύνη; διερωτήθηκε. Συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για την εξαγγελία της πρωτοβουλίας του και δήλωσε το παρών της παράταξής του.

Σε δική του παρέμβαση για το ζήτημα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εικόνα ότι θα αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία.

Χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θεωρεί «ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να κάνει αυτή την εργασία». Να κάνουμε αυτή την συνάντηση, είναι καλή ιδέα, Να δούμε αν όλοι πραγματικά συμφωνούμε, είπε, και να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η ευθύνη της Κυβέρνησης να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας «με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Βουλή». Αντίθετα, είπε, «η Βουλή υπερέβη εαυτόν για να γίνει το ΓεΣΥ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:56

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Το κινεζικό εμβόλιο Sinovac 67% αποτελεσματικό έναντι του ενδεχομένου συμπτωματικής μόλυνσης, 80% έναντι του ενδεχομένου θανάτου
07:24
Ισπανία:Η Μαδρίτη ενδέχεται να κλείσει τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών - Εκτός αν παραλάβει περισσότερα εμβόλια
06:51
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
06:35
16 Απριλίου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
ΠΟΥ- covid-19: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
20:51
Η ‘βόρεια Κύπρος’ δεν είναι Γαλλία είπε ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου
20:23
Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα
20:20
Ένα θάνατο και 677 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
20:18
Πανέτοιμη η ομάδα της Ανόρθωσης
20:07
ΕΜΑ: Την Τρίτη, τα συμπεράσματα για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J
19:56
Χωρίς νικητή η αναμέτρηση στο "Τάσος Μάρκου"
19:55
Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του
19:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand