Η αλλαγή του κλίματος εχθρός των αμπελιών

Η Μιρέια Τόρες είναι η πέμπτη γενιά μιας οικογένειας Ισπανών οινοποιών. Κατέχουν την τέχνη του κρασιού για περισσότερα από 150 χρόνια. Ποτέ δεν είχαν αντιμετωπίσει απειλή όπως την κλιματική αλλαγή.

Οι ραγδαίες εναλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες απειλούν το μέλλον 4.000 οινοποιείων σε ολόκληρη την Ισπανία. Ένας κλάδος που ετησίως συνεισφέρει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ

«Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν ο πατέρας μου παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ. Μια δυσάρεστη αλήθεια με την οποία σοκαρίστηκε. Και μαζί με τα δικά μας δεδομένα, όπου όλο και περισσότερο έχουμε πάνω από 30 ημέρες το καλοκαίρι υψηλές θερμοκρασίες συνειδητοποίησα με το πρόβλημα και αρχίσαμε να αναζητούμε λύσεις», λέει η Τόρες.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση των βροχοπτώσεων θα καταστήσει την καλλιέργεια των αμπελιών ανέφικτη στη Νότια Ευρώπη μέχρι το 2070. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αλλάξει το κρασί όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

 

«Ορισμένες από τις ποικιλίες που είναι επί του παρόντος εμπορικές, που παράγουν πραγματικά κρασιά υψηλής ποιότητας στα περισσότερα από τα ισπανικά οινοποιεία, μέχρι το τέλος του αιώνα δεν πρόκειται να παράγουν παρόμοια» τονίζει η Μιρέια Τόρες.

Σε αναζήτηση ηπιότερων θερμοκρασιών, η οικογένεια Τόρες ανέβηκε στα βουνά. Οι ψυχρότερες νύχτες των καταλανικών Πυρηναίων επιτρέπουν στα σταφύλια να ωριμάσουν στο τέλειο επίπεδο γλυκύτητας και χρώματος.

«Όταν η οικογένεια Τόρες αγόρασε αυτό το κομμάτι γης 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν περίμενα ποτέ ότι θα φυτέψουν αμπέλια σε αυτό. Οι χειμώνες μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλοι και δυνατοί εδώ στα καταλανικά Πυρηναία, Και το ερώτημα είναι απλό Οι αμπελώνες μεγάλου υψομέτρου θα γίνουν σύντομα ο κανόνας αν δεν σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη», λέει ένας αμπελουργός ο Χάμες Βελάσκες.

Με σχεδόν ένα βαθμό λιγότερο ανά 100 μέτρα υψόμετρο, ο Τσάβι Ερμέλα διευθυντής του αμπελώνα Σαν Μιγκέλ πιστεύει ότι τα αμπέλια θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

«Στις πεδιάδες, στις κατώτερες ζώνες, οι αμπελώνες έχουν προβλήματα από τους καύσωνες, με αποτέλεσμα τα κρασιά να χάνουν φρεσκάδα, άρωμα ... Δεν υπάρχει ισορροπία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο», λέει ο Τσάβι Ερμέλα.

Οι Ισπανοί παραγωγοί στην κοιλάδα, είναι αναγκασμένοι να ανακτήσουν παραδοσιακές ποικιλίες σταφύλια που εγκαταλείφθηκαν πριν από δεκαετίες Και αυτό για να υπάρχουν περισσότερες εμπορικές ποικιλίες.

Αμπέλια καλά προσαρμοσμένα στις ακραίες καιρικές συνθήκες οι οποίες απειλούν μια πολύχρονη παράδοση παραγωγής κρασιού.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:56

Τελευταιες Ειδησεις

12 Απριλίου
Ένας νεκρός και μία τραυματίας από σφαίρες μπροστά σε νοσοκομείο του Παρισιού
21:42
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο
21:24
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ
21:17
ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της»
21:01
" 'Ασα η οικογένεια της Ομόνοιας στέκεται στο πλευρό σου. Είμαστε σίγουροι πως θα επανέλθεις πιο δυνατός”
20:48
Σοκ με Ασάντε - επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, 6 -8 μήνες εκτός. Η διάγνωση για Λοΐζου
20:33
Με φυσική παρουσία η συνάντηση στη Γενεύη, επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη
20:32
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από τη Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία στο Σαρακίκ το 2018
20:16
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test την Τρίτη
19:58
Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
19:42
Πράσινο φως από Επιτροπή Οικονομικών για θέσεις σε δημόσιο, ημιδήμοσιο, στρατό και αστυνομία
19:38
Kαδής: Ιστορική εξέλιξη η καταχώριση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ-Τεράστια οφέλη για παραγωγούς και οικονομία
19:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand