ΥΠΕΞ: Οι τριμερείς συνεργασίες έχουν θωρακίσει την ΚΔ

Οι τριμερείς συνεργασίες έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την Αόζ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε συνέντευξη στον Πολίτη της Κυριακής, ο κύριος Χριστοδουλίδης κάλεσε τους πολίτες να διερωτηθούν, με δεδομένες τις Τουρκικές διεκδικήσεις, τι θα σήμαινε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αν υπήρχαν αμφισβητήσεις από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι παρά τις κάποιες ειρωνείες για τα εντάλματα σύλληψης κατά εργαζόμενων σε Τουρκικά γεωτρύπανα, οι ενέργειες αυτές οδήγησαν στην απομάκρυνση τεσσάρων εταιρειών που είχαν αποφασίσει αρχικώς να συνεργαστούν με την Τουρκία στην Κυπριακή Αόζ. Οδήγησαν, πρόσθεσε, και πολλές άλλες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου να απορρίψουν τα χρυσά συμβόλαια που τους προσέφερε η Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις.
Σε ότι αφορά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη την κρίση στη Λιβύη, επιχειρεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα με διαστρέβλωση του δικαίου της θάλασσας και παραχάραξη της γεωγραφίας. Η συμφωνία, πρόσθεσε, δεν στηρίζεται σε καμία νομική βάση και υπογράμμισε την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στην περιοχή.
Επί του Κυπριακού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζει θετικό το περιεχόμενο των δηλώσεων του Αντόνιο Γκουτέρες στην τριμερή του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν το μέγιστο που θα μπορούσε να προκύψει, λαμβάνοντας υπόψιν το περιβάλλον και τα περιθώρια που είχε θέσει η Τουρκία.
Υπογράμμισε ότι από τη συνάντηση του Βερολίνου προκύπτει επαναβεβαίωση του επιδιωκόμενου στόχου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ διασφαλίζεται το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων μέχρι το Κράν Μοντανά. Σε ότι αφορά τις Τουρκοκυπριακές κινήσεις για την Αμμόχωστο, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά διαβήματα, σε συνεργασία με το Δήμο και άλλα οργανωμένα σύνολα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ερωτηθείς για τις Προεδρικές του 2023, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα ήταν ακόμη και αφελής, αν με τις προκλήσεις που υπάρχουν, είχε τις όποιες φιλοδοξίες σε σχέση με το μέλλον του ή μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:07

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.