ΥΠΕΞ: Οι τριμερείς συνεργασίες έχουν θωρακίσει την ΚΔ

Οι τριμερείς συνεργασίες έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την Αόζ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε συνέντευξη στον Πολίτη της Κυριακής, ο κύριος Χριστοδουλίδης κάλεσε τους πολίτες να διερωτηθούν, με δεδομένες τις Τουρκικές διεκδικήσεις, τι θα σήμαινε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αν υπήρχαν αμφισβητήσεις από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι παρά τις κάποιες ειρωνείες για τα εντάλματα σύλληψης κατά εργαζόμενων σε Τουρκικά γεωτρύπανα, οι ενέργειες αυτές οδήγησαν στην απομάκρυνση τεσσάρων εταιρειών που είχαν αποφασίσει αρχικώς να συνεργαστούν με την Τουρκία στην Κυπριακή Αόζ. Οδήγησαν, πρόσθεσε, και πολλές άλλες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου να απορρίψουν τα χρυσά συμβόλαια που τους προσέφερε η Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις.
Σε ότι αφορά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη την κρίση στη Λιβύη, επιχειρεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα με διαστρέβλωση του δικαίου της θάλασσας και παραχάραξη της γεωγραφίας. Η συμφωνία, πρόσθεσε, δεν στηρίζεται σε καμία νομική βάση και υπογράμμισε την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στην περιοχή.
Επί του Κυπριακού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζει θετικό το περιεχόμενο των δηλώσεων του Αντόνιο Γκουτέρες στην τριμερή του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν το μέγιστο που θα μπορούσε να προκύψει, λαμβάνοντας υπόψιν το περιβάλλον και τα περιθώρια που είχε θέσει η Τουρκία.
Υπογράμμισε ότι από τη συνάντηση του Βερολίνου προκύπτει επαναβεβαίωση του επιδιωκόμενου στόχου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ διασφαλίζεται το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων μέχρι το Κράν Μοντανά. Σε ότι αφορά τις Τουρκοκυπριακές κινήσεις για την Αμμόχωστο, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά διαβήματα, σε συνεργασία με το Δήμο και άλλα οργανωμένα σύνολα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ερωτηθείς για τις Προεδρικές του 2023, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα ήταν ακόμη και αφελής, αν με τις προκλήσεις που υπάρχουν, είχε τις όποιες φιλοδοξίες σε σχέση με το μέλλον του ή μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Νέα σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα
21:40
Ζημιές στο ιστορικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα προκάλεσε η πυρκαγιά
21:34
8 τραυματίες σε μια ύποπτη «τρομοκρατική» επίθεση νεαρού άνδρα με μαχαίρι στην νότια Σουηδία
21:05
ΑΕΛ - ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2-0
20:27
Στα 323 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:06
"Καταρρέουμε. Βοηθήστε μας" φωνάζουν αιγοπροβατοτρόφοι
20:00
Φωτιά μαίνεται στο ιστορικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
19:43
Ελλάδα: Αυστηρότερα μέτρα από αύριο στις μετακινήσεις
19:09
Το Βερολίνο στέλνει φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης
19:03
Σαράντα νέοι θάνατοι και 2702 νέα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα
18:42
Γαλλία-κορονοϊός: Πιθανή χαλάρωση των περιορισμών από τα μέσα Απριλίου
18:06
«Ελαφρώς βελτιωμένη» η υγεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, αλλά με πόνους
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand