Είστε κρυωμένοι; Δέκα τροφές προς αποφυγή

Γνωρίζετε ότι ένα φλιτζάνι τσάι και ένα πιάτο ζεστή κοτόσουπα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος.

Υπάρχουν όμως και τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα και πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε άρρωστοι.
Δείτε ποιες είναι και γιατί πρέπει να τις αποκλείσετε από τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος:
Γλυκά: Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και δεν επιτρέπει στα λευκά αιμοσφαίρια να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Παράλληλη, αυξάνει τον αριθμό των κυτοκινών, οι οποίες διεγείρουν την κυτταρική απελευθέρωση ειδικών ουσιών που παίρνουν μέρος στην φλεγμονώδη αντίδραση.
Απλοί υδατάνθρακες: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα σε σάκχαρα προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα και φλεγμονώδη αντίδραση με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα γλυκά. Επιλέγετε ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μειώνουν τη φλεγμονή.
Αλκοόλ: Προκαλεί φλεγμονή και αποδυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αφυδάτωση του οργανισμού. Όταν είστε άρρωστοι η ενυδάτωση είναι σημαντική γατί βοηθά το σώμα να απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες και να αναρρώσει γρηγορότερα. Βοηθά επίσης στην αποσυμφόρηση της μύτης.
Καυτερά: Αν έχετε κρυολόγημα ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, μπορείτε να φάτε καυτερά που συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση. Αν υποφέρετε όμως από ναυτία και πόνο στο στομάχι, καλό είναι να αποφύγετε τέτοιες τροφές.
Εσπεριδοειδή: Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, αλλά το λεμόνι, το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ ερεθίζουν το στομάχι.
Λιπαρά: Όταν το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, η όρεξη μειώνεται. Οι λιπαρές τροφές αυξάνουν τη φλεγμονή και σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα.
Καραμέλες χωρίς ζάχαρη: Οι καραμέλες και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν σορβιτόλη, η οποία δυσκολεύει την πέψη, προκαλεί δυσφορία στο στομάχι, ακόμη και διάρροια, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην αφυδάτωση του οργανισμού. Αν θέλετε να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο, επιλέξτε κάποιο σκεύασμα (καραμέλες ή σιρόπι) με μέλι.
Καφεΐνη: Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά προκαλούν αφυδάτωση λόγω της διουρητικής επίδρασης της καφεΐνης. Αυτό επιβραδύνει την ανάρρωση. Πολλά από αυτά περιέχουν και ζάχαρη, η οποία προκαλεί φλεγμονή και δυσκολεύει την καταπολέμηση της λοίμωξης.
Σκληρές και τραγανές τροφές: Αποφεύγετε ξηρούς καρπούς, κρακεράκια και ωμά λαχανικά και φρούτα που ερεθίζουν τον λαιμό και επιδεινώνουν τον βήχα.
Ξινά, αλμυρά: Οι τροφές που ερεθίζουν τον λαιμό, ερεθίζουν και το στομάχι. Μαριναρισμένα τρόφιμα, όσα περιέχουν ξίδι ή / και αλάτι επιδεινώνουν τον πονόλαιμο.

Πηγή: onmed.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:36

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.