Ο ΟΗΕ ενθαρρύνει αναζωογόνηση των Τεχνικών Επιτροπών και νέα ΜΟΕ

Οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα έπρεπε να συνεχίσουν τις εν εξελίξει προσπάθειές τους για αναζωογόνηση όλων των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών και να παράσχουν σε αυτές τους αναγκαίους πόρους και πολιτική στήριξη, ώστε να τις ενδυναμώσουν, βελτιστοποιώντας παράλληλα το έργο τους, λέει ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.
 
Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και είναι έτοιμα να τους βοηθήσουν και να τους υποστηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως λέει ο κ. Σιντίκ στο ΚΥΠΕ.

Στην πρόσφατη έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται σε μια διαδικασία αποτίμησης από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να αξιολογηθούν τα δυνατά σημεία αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι Τεχνικές Επιτροπές στην Κύπρο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκουτέρες λέει ότι η αποτίμηση διεξάγεται μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας, ζητώντας τις απόψεις των πλευρών, περιλαμβανομένων των ίδιων των μελών των Τεχνικών Επιτροπών. Ακολούθως, τα Ηνωμένα Έθνη θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα για να προχωρήσουν σε διάφορες συστάσεις προς τις πλευρές, συνδράμοντας τις προσπάθειές τους για ενδυνάμωση του έργου των επιτροπών και για να τις καταστήσουν πιο αποδοτικές.
 
Απαντώντας σε ρωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο κ. Σιντίκ δηλώνει, επίσης, ότι «οι Τεχνικές Επιτροπές έχουν σίγουρα ρόλο να διαδραματίσουν στην τρέχουσα συγκυρία, όταν οι προοπτικές για επανάληψη των διαπραγματεύσεις παραμένουν αβέβαιες». Μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέσο για να έρθουν οι δύο κοινότητες πιο κοντά, να εφαρμοστούν πρακτικές και ουσιαστικές δικοινοτικές πρωτοβουλίες και για να ενταθεί η υποστήριξη για επαυξημένο διάλογο, προσθέτει.
 
Από αυτή την άποψη, τα σημάδια αναζωογόνησης των Τεχνικών Επιτροπών, λόγω αυξημένων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών, είναι σημαντικά, αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα προσδοκία για μεγαλύτερη πρόοδο μέσα στην επόμενη περίοδο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σιντίκ, οι πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί κατά τη διαδικασία αποτίμησης δείχνουν ότι, γενικά, οι επιτροπές ανταποκρίνονται στην αποστολή τους, ενώ έχουν αναληφθεί επιτυχημένα έργα και πρωτοβουλίες που έχουν φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά.
 
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ορισμένες προκλήσεις παραμένουν, προσθέτει, όπως η συνεχιζόμενη έλλειψη επαρκών πόρων, θέματα γραμματειακής υποστήριξης ή συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές, καθώς και οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στη λήψη αποφάσεων.
 
«Όπως αναφέρεται από τον Γενικό Γραμματέα στην έκθεσή του, για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των τεχνικών επιτροπών, οι πλευρές θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τις εν εξελίξει προσπάθειες τους για την αναζωογόνησή τους και να εντατικοποιήσουν το έργο τους, παρέχοντας βιώσιμους πόρους και ισχυρή πολιτική στήριξη από τους ηγέτες», σημειώνει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ.
 
Ο κ. Σιντίκ λέει επίσης ότι αρκετές Τεχνικές Επιτροπές έχουν ήδη λάβει στήριξη από τη χρηματοδοτική διευκόλυνση, που έχει δημιουργηθεί με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την υλοποίηση έργων και πρωτοβουλιών σε διάφορους τομείς. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός περισσότερων έργων και πρωτοβουλιών, καθώς το ενδιαφέρον των Τεχνικών Επιτροπών αυξάνεται, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση για τις δυνατότητες της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, λέει.
 
Αναφέρει επίσης ότι η διευκόλυνση θα συνεχίσει να εξετάζει τις προτάσεις των Τεχνικών Επιτροπών προς υποστήριξη της εργασίας τους και προς ενίσχυση του αντίκτυπου και της προβολής που τυγχάνουν οι επιτροπές.
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ ρωτήθηκε εξάλλου και για την ανταλλαγή έργων τέχνης και οπτικοακουστικού υλικού που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, μετά από σχετική απόφαση των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Μόλις ολοκληρωθεί η αρχική αποκατάσταση, θα διοργανωθεί μια έκθεση για τα έργα και το οπτικοακουστικό υλικό, είπε. Η έκθεση προγραμματίζεται για τις αρχές του επόμενου έτους και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, κατέληξε.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:08

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον υπέρ μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας»
06:40
Πάνω από 100 νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας
06:17
13 Μαΐου
Δρ. Διέτης: Το πιο σημαντικό με το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού
21:41
Ένας θάνατος και 213 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:09
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από Μπάιντεν τερματισμό συνομιλιών με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη Χαμάς
20:52
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
20:33
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις σε καύσιμα
19:55
Καναδάς: Η επαρχία Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
19:27
Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας
19:01
ΥΠΟΙΚ: Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας
18:42
Ελλάδα: 2.167 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι, 683 οι διασωληνωμένοι
18:27
Eλλάδα-Κορονοϊός: Σχεδόν 67% έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand