Να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου λέει η Επιτετραμμένη της Ρουμανίας

Την αλληλεγγύη της Ρουμανίας προς την Κύπρο σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε η Επιτετραμμένη της χώρας στην Κύπρο, Ντανιέλα Σεζόνοβ-Τάνε, υποδεικνύοντας την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
 
Μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ, σε δεξίωση της ρουμανικής πρεσβείας στην Κύπρο, για την Εθνική Ημέρα της Ρουμανίας, η κ. Τάνε είπε πως η χώρα της παρακολουθεί με προσδοκίες και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Κυπριακό. «Υποστηρίζουμε σθεναρά την επανένωση της χώρας, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», επεσήμανε και εξέφρασε την ελπίδα μετά την τριμερή  στο Βερολίνο «να επαναρχίσει ο διάλογος σε λίγους μήνες». Επαίνεσε δε «τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με αυτό».
 
Από την πλευρά του, σε ομιλία του κατά τη δεξίωση, ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό που ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έχει επαναβεβαιώσει στο Βερολίνο την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις προσπάθειες για το Κυπριακό, σε συνεργασία με τους δυο ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, συγκαλώντας μια ανεπίσημη πενταμερή συνάντηση, με την εντολή για κατάληξη στους όρους αναφοράς".
 
Αυτό θα επιτρέψει την επανέναρξη ενός στοχευμένου και δημιουργικού διαλόγου με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, διαβεβαιώνοντας πως παρά τις δυσκολίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης «όπως επιδείχθηκε πολύ πρόσφατα κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο, παραμένει πλήρως δεσμευμένος στην υποστήριξη των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».
 
Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου προς τη ρουμανική κυβέρνηση για τη θέση της και την αμέριστη υποστήριξή της στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.
 
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ρουμανίας, ο Υπουργός ‘Αμυνας είπε πως είναι καλά θεμελιωμένες στις δυνατές ιστορικές επαφές μεταξύ των δυο λαών, που πηγάζουν, μεταξύ άλλων, από τις κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές τους παραδόσεις και εμπειρίες.
 
Αυτές οι επαφές είναι πιο δυνατές σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, χάρη εν μέρει στο μεγάλο αριθμό των Κύπριων και των Ρουμάνων που επιλέγουν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι και οι δυο χώρες είναι μέλη της ΕΕ, προκειμένου να ζήσουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν, αντίστοιχα, σε Ρουμανία και Κύπρο, σημείωσε.
 
Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε επίσης με ικανοποίηση πως «το θεσμικό πλαίσιο της διμερούς μας συνεργασίας αναπτύσσεται και γίνεται ακόμα πιο δυνατό τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζοντας την αμοιβαία βούληση και αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας και επέκτασής της σε νέους τομείς».
 
Επεσήμανε πως η ένταξη και των δυο χωρών στην ΕΕ λειτούργησε φυσιολογικά ως καταλύτης στην ανάπτυξη ενός συνεχούς διαλόγου που συνεχώς επεκτείνεται και ο οποίος καθοδηγείται από «τις κοινές μας αρχές και τη σθεναρή μας πίστη στις δημοκρατικές αρχές, στο κράτος δικαίου, και στον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο».
 
Εξάλλου η Ρουμάνα Επιτετραμμένη αναφερόμενη στην ομιλία της στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρουμανίας είπε πως αυτή είναι ευοίωνη περίοδος για τις σχέσεις αυτές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ο 4ος ξένος επενδυτής στη Ρουμανία και πως 40 χιλιάδες Ρουμάνοι ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.