Διοικητής ΚΤΚ: Οι τράπεζες να εξετάσουν τον χειρισμό όσων μείνουν εκτός ΕΣΤΙΑ

Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις μέχρι σήμερα αιτήσεις για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου και κάλεσε τις τράπεζες να εξετάσουν τον τρόπο χειρισμού όσων ενδεχομένως μείνουν εκτός του σχεδίου.
 
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της ΚΤΚ ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι οι αιτήσεις για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ για αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), στα μέσα Νοεμβρίου ήταν γύρω στις 1050 από τις οποίες πολλές δεν ήταν επαρκώς συμπληρωμένες και αντιστοιχούσαν σε αξία γύρω στα €206εκ. Όπως είπε, από τα στοιχεία που υπήρχαν στις 31 Μαρτίου 2019, το σύνολο των δυνητικών δανειοληπτών που πιθανώς να δικαιούντο να ενταχθούν στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ ήταν πέραν των 13,800 με συνολική αξία στα 2,7 δισ. Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι αριθμός των αιτήσεων έχει αυξηθεί, ωστόσο οι αριθμοί είναι πολύ πιο κάτω από τους δυνητικούς δανειολήπτες του Σχεδίου.
 
«Με βάση τα ως τώρα απογοητευτικά ευρήματα, οι τράπεζες οφείλουν να εξετάσουν τον τρόπο χειρισμού όσων ενδεχομένως μείνουν εκτός Εστία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η ΚΤΚ θα αναμένει την πρόταση των τραπεζών μέσω του τριετούς τους πλάνου για τη διαχείριση των ΜΕΧ αλλά και τον χειρισμό τους για αυτό ειδικά το χαρτοφυλάκιο δανείων, που θα παρουσιάσουν στους επόπτες.
 
Αναφερόμενος στους λόγους που μπορεί να επεξηγούν το χαμηλό αριθμό αιτήσεων, αναφέρθηκε σε προσδοκίες που υπάρχουν στον κόσμο για καινούριο και καλύτερο σχέδιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα πλάνα. Η θέση της ΚΤΚ, πρόσθεσε, είναι πως το σχέδιο είναι αυτό και πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο κόσμος.  Είπε επίσης ότι οι περιορισμένες αιτήσεις, ενδεχομένως να δείχνουν  ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου δεν θέλει να αποκαλύψει τα πραγματικά του περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι πραγματικά ευάλωτοι μπορεί να θεωρήσουν ότι θα απορριφθούν από το σχέδιο, κάτι που όπως είπε είναι κρίμα γιατί πρέπει να προσδιοριστούν τουλάχιστον για περαιτέρω χειρισμό. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της γραφειοκρατίας που μπορεί να δυσκολεύει τον δανειολήπτη και είπε πως θα εξεταστεί αν πρέπει κάτι να αλλάξει στο μηχανισμό της ΚΤΚ.


Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:09

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη καθώς οι εχθροπραξίες εισέρχονται στη δεύτερη τους εβδομάδα
21:37
Η Ουάσιγκτον απέρριψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα τρίτο σχέδιο δήλωσης για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη
21:16
Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ επέβαλε κυρώσεις σε τρία φυσικά πρόσωπα και μία εταιρεία με έδρα την Τουρκία για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος
21:05
Ένας θάνατος και 167 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:57
ΠτΔ:Στόχος η μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό Οργανισμό
20:52
Ερμής - Καρμιώτισσα 7-1
20:47
Επαφές Αμερικανών αξιωματούχων με ομολόγους τους σε ΗΑΕ, Ισραήλ και Αίγυπτο για Γάζα
20:32
Σύλληψη 60χρονου για υπόθεση κατοχής παιδικής πορνογραφίας
20:19
ΕΜΑ: Μέχρι ένα μήνα μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech
20:04
Περαιτέρω αύξηση των περιστατικών της ινδικής μετάλλαξης στη Βρετανία
19:07
Η πλειοψηφία των Γερμανών (61,5%) επιθυμεί πολιτική αλλαγή
18:43
Ερχιουρμάν: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία το κοινό έδαφος για λύση του Κυπριακού
18:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand