Βαγδάτη:Δύο διαδηλωτές νεκροί, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη, η οποία έχει γίνει πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούν την πτώση της κυβέρνησης, ενόσω το νότιο Ιράκ έχει καλυφθεί από τον μαύρο καπνό των καμένων ελαστικών που έχουν αποκλείσει δρόμους και υπηρεσίες.

Από την 1η Οκτωβρίου, οι Ιρακινοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην ηγεσία την οποία κρίνουν διεφθαρμένη και ανίκανη, καταγγέλλοντας ότι δεν τους παρουσίασε καμιά μείζονα μεταρρύθμιση στους δύο μήνες αυτού που έχει γίνει η χειρότερη κοινωνική κρίση της πρόσφατης ιστορίας του Ιράκ.

Και ο απολογισμός δεν σταματά να αυξάνεται --περισσότεροι από 350 νεκροί και 15.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα δρόμους με καμένα ελαστικά στο νότιο Ιράκ και συγκρούστηκαν με την αστυνομία με στόχο να χρησιμοποιήσουν τη διατάραξη της οικονομικής ζωής ως μοχλό πίεσης για να διώξουν την κυβέρνηση και να πατάξουν το κράτος διαφθοράς.

Στη Βασόρα, την πρωτεύουσα του νοτίου Ιράκ, διαδηλωτές απέτρεψαν υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών να φθάσουν στη δουλειά τους τοποθετώντας στους δρόμους τσιμεντένια οδοφράγματα ζωγραφισμένα σαν τα φέρετρα συγγενών τους που σκοτώθηκαν στις ταραχές των περασμένων εβδομάδων, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

H δυσαρέσκεια είναι μεγάλη στην πόλη που κρύβει στο έδαφός της τα περισσότερα κοιτάσματα μαύρου χρυσού του Ιράκ, δεύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ. Εδώ, δηλώνει ένας διαδηλωτής, μετά την πτώση του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν στον απόηχο της αμερικανικής εισβολής του 2003, "είναι ήδη 16 χρόνια που ζούμε μέσα στο χάος και τη διαφθορά. Η Βασόρα θα έπρεπε να είναι μια πλούσια πόλη αλλά έχει γίνει μια χωματερή".

Το πετρέλαιο, μοναδική πηγή εισροής συναλλάγματος στη χώρα και που αντιπροσωπεύει το 90% των εσόδων μιας υπερχρεωμένης κυβέρνησης είναι η αχίλλειος πτέρνα της εξουσίας. Η κυβέρνηση κινείται αργά στη υιοθέτηση οποιασδήποτε αλλαγής. Οι υποσχέσεις για μια εκλογική μεταρρύθμιση και για πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, και η πολιτική τάξη έχει συσπειρωθεί απέναντι σε μια μεγάλη απειλή να χάσει την εξουσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:09

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.