Νέο Σχέδιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΤΚΑ

Πρόταση Νόμου που να ρυθμίζει το θέμα των οφειλών στις κοινωνικές ασφαλίσεις στα άτομα που δεν κατάφεραν να ξοφλήσουν τις οφειλές τους από το πρώτο σχέδιο, προωθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας μετά από Πρόταση Νόμου των Βουλευτών Αντρέα Φακοντή, του ΑΚΕΛ, Ηλία Μυριάνθους, της ΕΔΕΚ και Γιώργου Περδίκη, του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
 
Η Πρόταση θα καλύπτει επίσης και αυτούς που κινδυνεύουν ή έχουν καταλήξει στη φυλακή για οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ). Από τον Νόμο για τη Ρύθμιση των Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών του 2018, έχουν εισπραχθεί 50 εκ ευρώ από τα 140 που είχαν ενταχθεί στο σχέδιο των 54 δόσεων.
 
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Πρόεδρος της και εισηγητής της Πρότασης Ανδρέας Φακοντής είπε πως συζητήθηκε σήμερα ο καθορισμός μιας νέας περιόδου για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημειώνοντας πως το προηγούμενο σχέδιο λειτούργησε αρκετά θετικά καθώς εισπράχθηκαν 50 εκ. ευρώ από τα 140 εκ., ενώ υπολείπονται περίπου 15 δόσεις μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου.
 
Αρχικά, όπως εξήγησε, είχαν υποβάλει αίτηση για το σχέδιο 8965 άτομα και σήμερα παραμένουν και συνεχίζουν σε αυτό 1362. «Στόχος μας με βάση τη νέα πρόταση είναι να δοθεί ξανά μια νέα περίοδος ώστε να μπορέσουν άτομα τα οποία οφείλουν καθυστερημένα ποσά στο ΤΚΑ να μπορέσουν να καταβάλουν τις οφειλές τους με ένα νέο σχέδιο», είπε και εξήγησε πως το σχέδιο θα καλύψει και αυτούς που είχαν αρχικά ενταχθεί στο σχέδιο και για κάποιο λόγο το διέκοψαν.
 
Ερωτηθείς αν το νέο σχέδιο που προτείνει η Επιτροπή θα συντρέχει με το υφιστάμενο, ο κ. Φακοντής είπε πως η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να επαναφέρει το σχέδιο αφού ολοκληρωθεί το υφιστάμενο, μετά από 15 μήνες, ενώ η Επιτροπή έχει ως πρόθεση να ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο ταυτόχρονα με το υφιστάμενο και όσοι είναι σήμερα δικαιούχοι και συνεχίζουν στο υφιστάμενο, να εξαιρεθούν από το νέο σχέδιο.
 
Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως στο προηγούμενο σχέδιο καλύφθηκαν και οι περιπτώσεις στις οποίες είχαν ήδη εκδικαστεί οι υποθέσεις ή ήταν ακόμη ανοικτές, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι με δόσεις ή με εφάπαξ ποσό να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως μερικοί συμπολίτες μας, για μικρά ποσά που μπορεί να ανέρχονταν και σε μερικές χιλιάδες ευρώ, 5, 7, και 10, κατέληξαν στις φυλακές. «Το σχέδιο αυτό πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει και τέτοιες περιπτώσεις, να μπορέσουν μέσω της διαδικασίας των δόσεων, να διευκολυνθούν και να αποφευχθούν περιπτώσεις που άνθρωποι οδηγούνται στις φυλακές για τέτοια μικρά ποσά οφειλών στο ΤΚΑ», είπε και σημείωσε πως για το φόρο εισοδήματος υπάρχει ήδη σε εξέλιξη νέο σχέδιο για το οποίο πολύ σύντομα η Βουλή θα τοποθετηθεί.
 
 Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως στην προηγούμενη ρύθμιση, προσπάθησαν μέσα από 54 δόσεις να εντάξουν μέσα στο σχέδιο όσους είχαν προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης και συνεπώς να πληρώσουν τις οφειλές τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις.
 
Ο κ. Μυριάνθους ανέφερε πως σκοπός της πρότασης νόμου ήταν να δώσουν το δικαίωμα σε αυτούς που δεν μπορούσαν να πληρώσουν να ενταχθούν εκ νέου στο σχέδιο γιατί τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης ακόμα δεν έχουν εκλείψει. Όπως είπε ο κ. Μυριάνθους κατά τη σημερινή συνεδρία ανέμεναν το Υπουργείο Εργασίας να έρθει με πρόταση, ωστόσο, όπως διαφάνηκε, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από πλευράς Υπουργείου. Συνεπώς, πρόσθεσε, η Επιτροπή πιθανότατα να προχωρήσει από μόνη της με ψήφιση Πρότασης Νόμου που να ρυθμίζει το όλο ζήτημα.
 
Ερωτηθείς αν η Επιτροπή εξέτασε το ζήτημα των ανθρώπων που καταλήγουν στη φυλακή για μικροποσά, ο κ. Μυριάνθους απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως η Πρόταση Νόμου θα καλύψει και αυτά τα άτομα. «Δυστυχώς, άτομα τα οποία δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν και βρίσκονται στα Δικαστήρια, πολλές φορές βρίσκονται στις φυλακές, οπότε αυτό επιδιώκει η Πρόταση Νόμου», είπε.
 
  Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΘΝΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:24

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιανουαρίου
Το ουκρανικό στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών αύριο στις Βρυξέλλες
11:46
Γερμανία: Η κρίση στην Ουκρανία διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό
11:32
Κύκλωμα μαστροπείας:Για προσπάθεια συγκάλυψης κατηγορεί την ελληνική και την κυπριακή αστυνομία ο Ηλίας Γκιώνης
10:59
Νέο κύμα ψύχους επηρεάζει την Κύπρο-Μετά την Ελλάδα η "Ελπίς" πλήττει το νησί
10:45
Επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, θα έχει ο ΥΠΕΞ
10:34
Κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
10:02
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση έως τις πέντε το απόγευμα-Πολύ ισχυροί άνεμοι έως και 8 μποφόρ
09:39
Συρία: Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές δυνάμεις
09:28
Πρόωρες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στα κατεχόμενα
08:58
Τουρκία: Συνελήφθη η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς για εξύβριση του προέδρου
08:45
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή (23/01)
08:19
22 Ιανουαρίου
Ράλι Μοντε Κάρλο: Επική μάχη με τους δύο Γάλλους παγκόσμιους πρωταθλητές
21:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand