Μογκερίνι: Ευκαιρία η 25η Νοεμβρίου για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Ευκαιρία για να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα για τις διαβουλεύσεις επίλυσης του Κυπριακού χαρακτήρισε η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, την επικείμενη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, απευθυνόμενη προς την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Φ.Μογκερίνι, που ενημέρωσε την ολομέλεια για τις αποφάσεις στο Επίπεδο του Συμβουλίου και την προετοιμασία από πλευράς Κομισιόν, ξεκαθάρισε ότι από την πρώτη στιγμή η θέση της ΕΕ εκφράστηκε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Υπενθύμισε ότι από τον Ιούνιο η ΕΕ ανέστειλε το διάλογο υψηλού πολιτικού επιπέδου με την Τουρκία, τις συνομιλίες για την αεροπορική συμφωνία και προχώρησε στον περιορισμό των προενταξιακών κονδυλίων, ενώ προχώρησε κατ’εντολή του Συμβουλίου στην προετοιμασία στοχευμένων μέτρων.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι η ΕΕ βρισκόταν πάντα σε επαφή με την Τουρκία και πάντα μέσα από πολλά κανάλια έστειλε το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης. Όπως σημείωσε, η Τουρκία έκανε το αντίθετο και ως εκ τούτου η ΕΕ έλαβε την απόφαση για λήψη στοχευμένων μέτρων. Αφού εξήγησε τη φύση των μέτρων στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ), σημείωσε ότι η προσέγγιση της ΕΕ είναι πάντα κλιμακωτή υπό την έννοια ότι τα μέτρα μπορούν να ενταθούν ή να αποκλιμακωθούν. Στόχος δε των ίδιων των μέτρων, είπε, είναι η αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Τέλος η Ύπατη Εκπρόσωπος εξήγησε ότι πρέπει ταυτόχρονα να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού με στόχο μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, “μια ενωμένη Κύπρο στην ΕΕ”, όπως σημείωσε.

Εξέφρασε δε πλήρη υποστήριξη για το έργο των δύο ηγετών, ενόψει της συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, την οποία χαρακτήρισε ως κρίσιμη ευκαιρία για να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να υποστηρίζει τα επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση περί στοχευμένων μέτρων δεν εμπίπτει στην συναρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως θέμα εξωτερικής πολιτικής η απόφαση ελήφθη με ομοφωνία στο ΣΕΥ, κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:28

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand