Η διατροφή με βιολογικά μειώνει τις φλεγμονές στα παιδιά

Η συστηματική διατροφή με βιολογικά τρόφιμα μειώνει το φορτίο των  φυτοφαρμάκων και ως εκ τούτου των επιπέδων βιοδεικτών οξειδωτικού στρες / φλεγμονής στον οργανισμό των παιδιών, κατέδειξε κλινική μελέτη, που έγινε στο πλαίσιο του έργου LIFE ORGANIKO, με 149 παιδιά στην Κύπρο.Σύμφωνα με ανακοίνωση,  τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE και η ομάδα του Έργου LIFE Cyclamen, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και του έργο LIFE ORGANIKO, το οποίο πήρε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα LIFE και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Το LIFE ORGANIKO προωθεί τη βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα στη βάση δύο μεγάλων προκλήσεων για την Κύπρο, όπως την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, που τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας, με την υιοθέτηση ενός πιο βιολογικού τρόπου ζωής από την κυπριακή κοινωνία, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη βιολογική γεωργία, η οποία μειώνει τη συνεισφορά της γεωργίας στο ισοζύγιο αερίων του θερμοκηπίου και μετριάζει έτσι την κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά τη διατροφή, η κλινική μελέτη που έγινε στο πλαίσιο του έργου με 149 παιδιά στην Κύπρο έδειξε ότι η συστηματική διατροφή με βιολογικά τρόφιμα μειώνει το φορτίο των  φυτοφαρμάκων και ως εκ τούτου των επιπέδων βιοδεικτών οξειδωτικού στρες / φλεγμονής στον οργανισμό των παιδιών.

Επίσης, η κλινική μελέτη κατέδειξε ότι οι βιοδείκτες οξειδωτικού στρες / φλεγμονής θεωρούνται ως δείκτες πρώιμης φάσης για χρόνιες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου II ή ο καρκίνος.

Τα ευρήματα του έργου LIFE ORGANIKO αποτυπώθηκαν σε ένα συμβουλευτικό σχέδιο προώθησης της βιολογικής γεωργίας και των βιολογικών προϊόντων στην Κύπρο, το οποίο θα ληφθεί υπόψη κατά την ετοιμασία του εθνικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 
Εταίροι στο συγκεκριμένο Έργο είναι: Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Kyoto Club (Ιταλία).  

Το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE (Τμήμα Περιβάλλοντος), μέσω του Έργου LIFE Cyclamen, έχει ως στόχο τη στήριξη και υποβοήθηση των κυπριακών φορέων, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας των κυπριακών προτάσεων και συνεπώς η απορρόφηση της χρηματοδότησης  προς όφελος του περιβάλλοντός μας. Μάθετε περισσότερα για το Έργο LIFE Cyclamen, αλλά και για το Πρόγραμμα LIFE στην ιστοσελίδα www.lifecyclamen.com.cy

Πηγή :(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:56

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Υεμένη: 150 αντάρτες Χούθι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ
20:31
Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του
20:15
Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Απάντηση σε κ. Αρίστο Δαμιανού και ΑΚΕΛ
20:05
Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 166 τα κρούσματα και 57 νοσηλευόμενοι
19:34
Αφιερωμένη στον σερ Ντ έιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
19:30
Έγγραφο με επιλογές αντίδρασης σε σχέση με Βαρώσια και ΑΟΖ θα εξετάσουν τον Νοέμβριο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
19:25
Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ
19:16
Τάταρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
18:57
Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα επικεντρωθεί στο να δώσει καλύτερη προοπτική, στην τουριστική βιομηχανία
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand