Ακκιντζί: Πριν εκπνεύσει το έτος ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί να έχει πραγματοποιηθεί τόσο η τριμερής διάσκεψη όσο και η άτυπη πενταμερής

Πριν εκπνεύσει το τρέχον έτος, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, επιθυμεί να έχει πραγματοποιηθεί τόσο η τριμερής διάσκεψη όσο και η άτυπη πενταμερής, δηλώνει ο Μουσταφά Ακκιντζί.

Σε συνέντευξη στην Καθημερινή, αναφέρει πως όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία επιθυμεί πενταμερή πριν από τη Συμφωνία στους όρους αναφοράς προσθέτοντας ότι συνδέει αυτή την επιμονή της με τη στάση Αναστασιάδη.Πριν ξεκινήσουμε με την καταγραφή των όρων αναφοράς, δηλώνει, πρέπει η Ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίσει εκείνο το οποίο επιθυμεί.
Προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κράν Μοντανά είχε κάνει λόγο για δύο κράτη, στη Νέα Υόρκη το 2018 σε συνομοσπονδία, ενώ στην Κύπρο, έκαμε αναφορά στη χαλαρή ομοσπονδία, στη συνομοσπονδία και στην εκ περιτροπής πρωθυπουργία.
Σε ερώτηση για τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Μουσταφά Ακκιντζί δηλώνει ότι υπάρχουν τρείς οδοί.
Πρώτη, είπε, είναι το μορατόριουμ. Να λυθεί δηλαδή, το Κυπριακό και μετά να γίνουν έρευνες για φυσικό αέριο, δεύτερη, αφού δεν υπάρξει κατάληξη σε μορατόριουμ, να συνεργαστούν και με διάλογο να βρούν διέξοδο και τρίτη, αν και αυτό δεν είναι εφικτό, να προχωρήσουν σε ξεχωριστές εργασίες.
Ο Μουσταφά Ακκιντζί προσθέτει πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, η Τουρκία θα διεξάγει έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί, στη δικής της, κατά την έκφρασή του, υφαλοκρηπίδα και σε περιοχές όπου έχει λάβει εξουσιοδότηση, όπως είπε, από τους Τουρκοκυπρίους.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή κατέληξε και δεν πρόκειται, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι να παραμείνουν με δεμένα χέρια, σε θέση θεατή, μπροστά στις εργασίες που διεξάγουν ξένες εταιρείες για λογαριασμό των Ελληνοκυπρίων.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού

Πηγή: Καθημερινή

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Μεγάλη βουτιά κατά €2,29 δισ. ή 85,4%, στα έσοδα από τουρισμό το 2020
14:45
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡO: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
14:39
Ελλάδα: Κυρ. Μητσοτάκης: «Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή»
14:36
Δεν τίθεται θέμα να αλλάξει το τραγούδι συμμετοχής της Κύπρου στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ
14:25
Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις
14:08
Απάντηση Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΔΗΚΟ
13:52
Β. Παπαδόπουλος: Θετικά θα ανταποκριθεί ο ΠτΔ στην πρόσκληση Γκουτέρες.Εβδομάδα διεργασιών για το Κυπριακό (Βίντεο)
13:50
Πυρά ΔΗΚΟ για πολιτογραφήσεις
13:40
Ελεγκτική Υπ. : Ο χειρισμός για την Μαρίνα Αγίας Νάπας έβλαψε το δημόσιο συμφέρον (Βίντεο)
13:35
Πέραν των 850.000 δικαιούχων εγγράφηκαν τους πρώτους 18 μήνες στο ΓεΣΥ
13:15
Αρπαγή ανήλικης κάτω των 16 ετών από τη φύλαξη του νόμιμου κηδεμόνα της
13:11
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν τον Μάρτιο ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού
12:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand