Ιρλανδία: Μαξιλάρι για ένα Brexit χωρίς συμφωνία τα αυξημένα έσοδα από τον εταιρικό φόρο

Αυξημένα κατά €300 εκατομμύρια θα είναι τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο στην Ιρλανδία, ξεπερνώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις και παρέχοντας στη χώρα ένα μαξιλαράκι σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομίας από ένα ενδεχόμενο σκληρό Brexit.Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2020, η κυβέρνηση αναμένει για φέτος έσοδα από τον εταιρικό φόρο αξίας €10,28 δις και €10,44 δις το 2020 από τα εκτιμώμενα έσοδα αξίας €9,98 δις και €10,46 το επόμενο έτος.

Η ιρλανδική οικονομία βασίζεται υπερβολικά στα έσοδα από τον εταιρικό φόρο, τα οποία έχουν διπλασιαστεί από το 2012 και αντιστοιχούν στο 17,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

O προϋπολογισμός του 2020 βασίζεται στην παραδοχή ότι η Βρετανία θα εξέλθει της ΕΕ χωρίς συμφωνία και κατακρατεί κονδύλια για τους ευάλωτους τομείς της οικονομίας, δήλωσε ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόνοχιου.

Τον περασμένο Ιούνιο, το ιρλανδικό ΥΠΟΙΚ παρουσίασε δύο στρατηγικές για το 2020, την προτιμητέα επιλογή, που παρουσιάζει δημοσιονομικό πλεόνασμα αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ με συμφωνία και ένα σενάριο για έξοδο χωρίς συμφωνία, το οποίο προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα, για την απορρόφηση των κλυδωνισμών από ένα άτακτο Brexit.

O Ντόνοχιου δήλωσε ότι οι επιδόσεις της οικονομίας ήταν καλές το 2019, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα €600 εκατ ή 0,25% του ΑΕΠ, παρόλες τις αυξημένες δαπάνες κατά €450 εκατ σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της υγείας.

Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει φέτος με την μεταφορά €1,5 δις από το Ιρλανδικό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων στο Ταμείο Απρόβλεπτων Καταστάσεων (rainy day fund), αλλά το 2020 δεν θα μεταφέρει το άλλο €0,5 δις, τα οποία θα παραμείνουν στα κρατικά ταμεία για αντιμετώπιση των κλυδωνισμών από ένα σκληρό Brexit.

Με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις, η ιρλανδική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το 2020 σε περίπτωση άτακτου Brexit, ενώ σε περίπτωση εξόδου με συμφωνίας θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3,3% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα 2021” σε Μεσόγειο και Αιγαίο
12:55
Σιζόπουλος: Η ελληνοκυπριακή με την άτυπη πενταμερή πλευρά θα οδηγηθεί σε αχαρτογράφητα νερά
12:45
Την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού παρουσίασε ο Περδίος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού
12:12
Εξήντα χιλιάδες άτομα πάσχουν από σπάνια νοσήματα στην Κύπρο, σύμφωνα με το ΙΝΓΚ
12:11
Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και απασχόλησης αυξάνονται σε ΕΕ και ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο
11:58
Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, στην Αρμενία, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας
11:27
Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη μερική πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα του ιατρικού κλάδου
11:15
Η Covid-19 δεν είναι πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα για όσους έχουν άσθμα, καθησυχάζει αυστραλιανή μελέτη
10:49
ΗΠΑ: Περισσότεροι από 1,3 εκατ. κάτοικοι του Τέξας αντιμετωπίζουν ακόμη διακοπές στην υδροδότηση
10:17
Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός κρουσμάτων σε σχολεία της επαρχίας Λεμεσού
09:56
Αρχίζει αύριο η δεύτερη φάση του πρωταθλήματος
09:42
Ο ΠτΔ είναι έτοιμος για την άτυπη συνάντηση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπροσωπος
09:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand