Υδρογονάνθρακες - 4 νέες παραχωρήσεις για έρευνα

Τον δρόμο για την έναρξη ερευνών σε τέσσερις ακόμη θαλάσσιες παραχωρήσεις άνοιξε η χθεσινή κύρωση των αντίστοιχων συμβάσεων από τη Βουλή, με 180 ψήφους υπέρ.

Στις εν λόγω παραχωρήσεις περιλαμβάνονται τα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το τεμάχιο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς και το μπλοκ «Ιόνιο».
Τα τεμάχια δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ, μέσω διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έπειτα από αίτημα του σχήματος των τριών εταιρειών. Η κοινοπραξία υπέβαλε προσφορά για τη διεκδίκησή τους στις αρχές Μαρτίου, όταν και ολοκληρώθηκε η σχετική προθεσμία, ενώ ανακηρύχθηκε επιλεγείσα αιτούσα με απόφαση του ΥΠΕΝ, έπειτα από σχετική θετική εισήγηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), αφού πρώτα η Διαχειριστική Εταιρεία είχε αξιολογήσει την υποβληθείσα προσφορά και είχε διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες.
Το «οικόπεδο» του Ιονίου βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας, ενώ ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρησή του προκηρύχθηκε τον Αύγουστο του 2017. Η κοινοπραξία των Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%), η οποία ήταν η μόνη που υπέβαλε προσφορά, ανακηρύχθηκε επιλεγείσα αιτούσα τον Σεπτέμβριο του 2018.
Τα ΕΛΠΕ υπέβαλαν προσφορά για το μπλοκ 10 στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε τον Ιούλιο του 2014 το τότε ΥΠΕΚΑ, για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων «οικοπέδων» σε μία έκταση που ξεκινούσε από το βόρειο Ιόνιο και έφθανε μέχρι νότια της Κρήτης. Ο όμιλος ορίσθηκε επιλεγείς αιτών για τη συγκεκριμένη παραχώρηση τον Δεκέμβριο του 2016.
Η κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων σηματοδοτεί την έναρξη της πρώτης φάσης των ερευνών, με τη διενέργεια αεροβαρυτικών και σεισμικών μελετών που θα διαρκέσουν τρία χρόνια. Αν η επεξεργασία των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν αναδείξει υποψήφιους «στόχους» για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων υδρογονανθράκων, τότε θα ακολουθήσει μια δεύτερη, επίσης τριετής φάση μελετών των περιοχών από τους παραχωρησιούχους, με τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στα πλέον υποσχόμενα σημεία.
Οι θαλάσσιες εκτάσεις στο Ιόνιο καθώς στα δυτικά και νότια της Κρήτης παρουσιάζουν γεωλογικές ομοιότητες με εκτάσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπισθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το γεγονός αυτό καθιστά βάσιμη την αισιοδοξία για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμου ορυκτού πλούτου. Πάντως οι πρώτες τεκμηριωμένες απαντήσεις θα μπορούν να δοθούν μόνο μετά και την πραγματοποίηση των ερευνητικών γεωτρήσεων. Μάλιστα, ειδικά για τις παραχωρήσεις στην Κρήτη, όπου οι υποψήφιοι «στόχοι» βρίσκονται σε πολύ μεγάλα βάθη (έως 3.600 μέτρα), οι γεωτρητικές τεχνολογίες για τέτοια υπερβαθέα ύδατα αναμένεται να ωριμάσουν σε περίπου μία 3ετία, συμπίπτοντας με την έναρξη της δεύτερης φάσης ερευνών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:00

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Σατσιάς: «Αντιδράσαμε σωστά, πολύ δυνατή νίκη» (vid)
17:43
Ανόρθωση : Τι ισχύει για το ταξίδι στην Εσθονία (ανακοίνωση)
17:28
Κάνει focus στην Ομόνοια η Ανόρθωση (στατιστικά ενόψει του μεταξύ τους ντέρμπι)
17:23
Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μόρισον μετά την κρίση των υποβρυχίων
17:04
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 29 Οκτωβρίου 2021
17:00
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand