Διάλεξη με θέμα 'Κύπρος και Ελληνισμός', στο Σπίτι της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα, διάλεξη του Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Μαργαρίτη, με θέμα "Κύπρος και ελληνισμός".

Η διάλεξη του κ. Μαργαρίτη ήταν η εναρκτήρια του 4ου κύκλου της «Σειράς διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου», που συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος, στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών φορέων, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.

Καλωσορίζοντας στο Σπίτι της Κύπρου τον ομιλητή και το κοινό, η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Νάντια Στυλιανού σημείωσε ότι η "Σειρά Διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου" αποτελεί "μια σημαντική μορφωτική πρωτοβουλία που στοχεύει στην προβολή της Κύπρου, της ιστορίας της, της πνευματικής και επιστημονικής παραγωγής και του πολιτισμού της, και άλλων θεμάτων ενδιαφέροντος, μέσω συντονισμένων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων".

Χαιρετισμό στην εκδήλωσε απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος δρ Ηρακλής Ζαχαριάδης.

Στο πλαίσιο της διάλεξής του, ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι ο ελληνισμός έχει διαχρονική παρουσία και αξιοσημείωτη ενίοτε γεωγραφική διάχυση, αντιπροσωπεύοντας μια από τις σταθερές παραμέτρους των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και των απέναντι ακτών και επηρεάζοντας το πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον αυτής της ευρύτατης ζώνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης, στις αρχές του 19ου αιώνα, η δημιουργία του ελληνικού κράτους αποτέλεσε μια τομή στην ιστορία του ελληνισμού, η οποία επέβαλε τον επαναπροσδιορισμό όρων και εννοιών. "Οι εκτός Ελλάδας Έλληνες παρέμειναν σαφώς περισσότεροι από τους εντός Ελλάδας αντίστοιχους για έναν ολόκληρο ακόμα αιώνα. Οι Ελληνοκύπριοι ανήκαν σε αυτούς. Στα 1922 ακολούθησε μια άλλη βαθύτερη ανατροπή. Η Ελλάδα και ο ελληνισμός έγιναν η ίδια σχεδόν και η αυτή οντότητα. Έξω από τον γεωγραφικά προσδιορισμένο αυτό χώρο παρέμεινε μόνο μία ισχυρή πολιτική παρουσία ελληνισμού: αυτός της Κύπρου", επισήμανε ο κ. Μαργαρίτης.

Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το ακροατήριο, την οποία συντόνισε η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Νάντια Στυλιανού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Μαρτίου
Στα ημιτελικά του κυπέλλου η ΑΕΚ με νίκη 86-79 επί της Ομόνοιας στην παράταση
19:46
Δεν ανέδειξε νικητή το ντέρμπι της Μαδρίτης
19:18
Αυτά είναι τα σημεία για rapid test τη Δευτέρα 08/03
19:02
Νίκη-δώρο γενεθλίων για τη Νέα Σαλαμίνα με 2-1 επί του Ερμή
18:24
Πρωταθλήτρια η Απόλλων Ladies για 11η φορά
18:20
Ελλάδα: 1.142 νέα κρούσματα, 466 διασωληνωμένοι, 53 θάνατοι
18:20
Πρωταθλήτρια Σκωτίας η Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ έπειτα από μία δεκαετία
17:28
Σούπερλιγκ: Ο Ολυμπιακός ξεμπέρδεψε με τη Λαμία και ετοιμάζεται για την Άρσεναλ
17:06
Εκδήλωση διαμαρτυρίας Γονέων στην υποχρεωτική διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους μαθητές.
17:02
Κίνημα Οικολόγων:Τα «χρυσά» διαβατήρια εκθέτουν ακόμα την Κυπριακή Δημοκρατία (κι ας σιώπησε ο Al Jazzera)
16:19
Αρχιεπίσκοπος: Θεάτρο του παραλόγου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
16:11
Εκτός τελικού ο Μίλαν
16:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand