Τριμερής συνεργασία για το μεταναστευτικό


Τη διαμόρφωση τριμερούς συνεργασίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας ως χωρών πρώτης γραμμής στη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, εξήγγειλε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος, η τριμερής συνεργασία διαμορφώνεται με ελληνική πρωτοβουλία, προκειμένου οι τρεις χώρες να μπορούν να παρεμβαίνουν συντονισμένα στους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η τριμερής συνεργασία στοχεύει να διασφαλίσει μέσω των παρεμβάσεών της σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία θα υποστηριχθούν έμπρακτα με «περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, δικαιότερη κατανομή βαρών, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, και τέλος, πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», ανέφερε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η Ελλάδα, αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συνδιαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας στην ΕΕ, θα εκκινήσει με αφετηρία το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διεξαχθεί στις 7-8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η τριμερής συνεργασία θέτει ως προτεραιότητες να «αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή της διάσταση η μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στα κράτη- μέλη της τα οποία  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν οι ευρωπαίοι εταίροι, η Επιτροπή και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τις αυξανόμενες, συνεχιζόμενες και σαφώς δυσανάλογες μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Μεσογείου και της ΕΕ».

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις της τριμερούς αναμένεται να εστιάσουν και στην ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων από την ΕΕ, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, προκειμένου να επιτευχθεί «η δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσω μετεγκαταστάσεων, η ενίσχυση της πολιτικής επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και τέλος η γενικότερη ενίσχυση των κρατών που πλήττονται άμεσα», όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:01

Τελευταιες Ειδησεις

25 Οκτωβρίου
ΠτΔ: Επιδίωξη είναι η επίτευξη λύσης, η οποία θα οδηγεί σε κράτος πλήρως απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων
20:22
Δύο θάνατοι και εκατόν ογδόντα εννέα νέα περιστατικά κορονοϊου
19:46
Πώς η Πορτογαλία έκανε τον κορoνοϊό ενδημικό-Τα ποσοστά εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα
19:16
Σε δύο δείγματα από 279 εντοπίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα+
18:46
Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών αξιωματούχων του Σουδάν
18:16
Ελλάδα-κορονοϊός:3.937 νέα κρούσματα, 354 διασωληνωμένοι, 54 νέοι θάνατοι
18:01
Ασθενής σεισμική δόνηση με επίκεντρο κοντά στην Αθήνα
17:53
Ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και χρέους στο 100% του ΑΕΠ, προτείνει ο ESM
17:43
Ισπανία – Νεκρό παιδί πάνω σε πλεούμενο με μετανάστες
17:23
Στάνο: Θεωρούμε σοβαρό το ζήτημα με τους 10 πρέσβεις στην Τουρκία-Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις
17:12
Έκκληση προς όλους να συμβάλουν στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο του Ραδιομαραθωνίου, απηύθυνε η Πρώτη Κυρία
16:58
Διμερή συμφωνία-πλαίσιο υπέγραψαν στο Foreign Office οι Υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Ην. Βασιλείου
16:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand