ΗΠΑ: Δασμοί σε αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε.

Ελιές, κρασιά, χυμοί, τυριά, γιαούρτι, καφές, γαλακτοκομικά προϊόντα και — φυσικά — αεροσκάφη: δεκάδες προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πωλούνται στις ΗΠΑ θα γίνουν άμεσα από 10% ως 25% πιο ακριβά.

Το αμερικανικό γραφείο αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησε τον κατάλογο των προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%, αποτέλεσμα της σύγκρουσης ΗΠΑ- Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις στην Airbus.

Η αμερικανική απόφαση ήρθε μετά από πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που αποφαίνεται ότι η Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κράτη και συγκεκριμένα από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ην. Βασίλειο.

Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις, που θα ακριβύνουν σημαντικά σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου.

Στην πρώτη γραμμή των επιβαρύνσεων βρίσκονται τα εμπορικά αεροσκάφη που παράγονται σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή τους τέσσερις εταίρους της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%.

Όμως, το USTR θεωρεί ότι την απόφαση να χορηγηθούν αθέμιτες επιδοτήσεις στην Airbus την πήραν συλλογικά οι χώρες της ΕΕ. Ακολουθεί μια λίστα 150 και πλέον κατηγοριών προϊόντων προερχόμενων από ολόκληρη την ΕΕ.

Οι δασμοί αφορούν ευρωπα¨ϊκές εισαγωγές συνολικής αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, η Ουάσιγκτον καλεί τις Βρυξέλλες σε διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει επίλυση της διένεξης, οι δασμοί μπορεί να αυξηθούν.

Airbus και Boeing έχουν εμπλακεί σε πόλεμο για το ζήτημα των επιδοτήσεων με προσφυγές στον ΠΟΕ από το 2004, μια διένεξη που χαρακτηρίστηκε σοβαρή δοκιμασία για τον οργανισμό.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις «η Airbus δεν θα υπήρχε» και ότι «δεν θα είχε κάνει καμία από τις πωλήσεις της».

Η ΕΕ ήδη αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους. Οι Βρυξέλλες ανταπέδωσαν επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα σε αντίποινα.

 

Πηγή:gr.euronews.com

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:01

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Αποχωρεί από την Μπούντεσμπανκ ο Γενς Βάιντμαν μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας
14:15
Δεν ήταν στην ατζέντα Sharma ο διορισμός απεσταλμένου ΗΕ, έδωσε περαιτέρω επεξηγήσεις για βρετανικές ιδέες
14:07
Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα εκφράζει ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό νεογνών στη ΜΕΝΝ του Μακάρειου
13:43
Ιρακινός υπ. Πετρελαίου: Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι
13:35
Πρεμιέρα έκανε το βραβευμένο θεατρικό έργο “Το Ρόδο της Δαμασκού”
13:32
Στις 27 Οκτωβρίου η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα συζητήσει το θέμα των «Πανδώρα Πέιπερ»
13:13
Υπογράφηκε η σύμβαση για το νέο κτίριο διοίκησης της Προεδρίας
13:10
Λεμεσός: Κλάπηκαν δεκάδες χιλιάδες σφαίρες και φυσίγγια κυνηγετικού όπλου
13:10
Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ιταλία ζητούν κοινή αγορά φυσικού αερίου από την EE
12:56
Ποσοστό 3,5% μεταξύ των 2.500 νέων δικηγόρων δέχθηκε σωματική βία ή απειλή
12:53
Σημαντικές αναμετρήσεις στο αποψινό πρόγραμμα του τσάμπιονς λιγκ
12:49
Σπουδαίες νίκες για Λίβερπουλ και Άγιαξ-Ανατροπή για την Παρί
12:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand