ΕΚ:Οι προτάσεις Τζόνσον δεν προσφέρουν εγγυήσεις

Στο συμπέρασμα ότι οι προτάσεις Τζόνσον δεν προσφέρουν τις εγγυήσεις που χρειάζονται η ΕΕ και η Ιρλανδία, κατέληξε νωρίτερα σήμερα η διευθύνουσα επιτροπή (BSG Brexit Steering Group) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για το Brexit, μετά από ενημέρωση που παρείχε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚ έχει λόγο στην έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης, απαιτώντας την παρουσία του Backstop ή ισοδύναμου αποτελέσματος ασφαλιστικού μέτρου.

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση του BSG, η επιτροπή "δεν είναι ικανοποιημένη με τις τελευταίες προτάσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις 2 Οκτωβρίου, στην τρέχουσα μορφή τους, συνιστώντας τη βάση μιας συμφωνίας στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να δώσει τη συγκατάθεσή του". "

"Οι προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αν αφαιρεθεί το υπάρχον backstop όπως  η ενότητα της οικονομίας της νήσου, ο πλήρης σεβασμός της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς", αναφέρει η BSG.

"Αν και παραμείνουμε ανοιχτοί σε λειτουργικές, νομικά λειτουργικές και σοβαρές λύσεις, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου υπολείπονται και αποτελούν σημαντικό κίνημα μακριά από κοινές δεσμεύσεις και στόχους", ξεκαθαρίζουν οι ευρωβουλευτές.

"Συγκεκριμένα, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τρεις πτυχές των προτάσεων", αναφέρουν και τις καταγράφουν:

- Πρώτον, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τα τελωνεία και για τις κανονιστικές πτυχές προβλέπουν ρητά υποδομές, ελέγχους και σύνορα, αλλά δεν είναι σαφείς το πού και πού θα πραγματοποιηθούν.

"Όποιαδήποτε μορφή ελέγχων και τελωνείων εντός και γύρω από τα σύνορα θα σήμαινε το τέλος του εμπορίου χωρίς τριβές και ως τέτοιο θα έβλαπτε την οικονομία του συνόλου της νήσου και θα συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο για την ειρηνευτική διαδικασία και θα μπορούσε να συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις", τονίζουν.

"Οι προτάσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραβιάζουν έτσι μια σειρά θεμελιωδών αρχών και κόκκινων γραμμών που ψηφίστηκαν από το ΕΚ. Ταυτόχρονα, αυτοί οι έλεγχοι δεν επαρκούν για να εξασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων της ΕΕ σε όλες τις περιστάσεις, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να αφήσει στην ΕΕ μια σημαντική οπή στην ενιαία αγορά", προειδοποιούν.

- Δεύτερον, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα διευκρινιστούν λεπτομερώς από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ή μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο μονομερώς κατά τη μεταβατική περίοδο των δεκατεσσάρων μηνών.

"Αυτό δεν παρέχει την απαιτούμενη βεβαιότητα ή δεν πληροί τις συμφωνημένες αρχές της Συμφωνίας Αποχώρησης", ξεκαθαρίζουν.

"Αυτό θα σήμαινε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του στο Πρωτόκολλο χωρίς να γνωρίζει τις πλήρεις συνέπειες του, ούτε να έχει καμία εγγύηση ως προς τη νομική του λειτουργία. Αυτό είναι απαράδεκτο", ξεκαθαρίζει η επιτροπή του ΕΚ.

- Τρίτον, το δικαίωμα συγκατάθεσης που προσφέρεται στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας καθιστά κάθε ενδεχόμενη, αβέβαιη, προσωρινή και αβέβαιη αντί για το δίχτυ ασφαλείας που προβλέπεται από το backstop, ξεκαθαρίζει το ΕΚ.

"Επιπλέον, η Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας δεν έχει συνεδριάσει για σχεδόν τρία χρόνια και είναι αμφίβολο αν θα ήταν σε θέση να συνέλθει και να αναλάβει την ευθύνη για μια διεθνή συνθήκη αυτού του είδους", αναφέρει η BSG.

Συνοπτικά, η BSG έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως κατατέθηκε. "Για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στη νήσο της Ιρλανδίας, η προστασία των πολιτών και η έννομη τάξη της ΕΕ πρέπει να είναι το επίκεντρο κάθε συμφωνίας. Οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ταιριάζουν ούτε στο ελάχιστο, σε κάτι που όπως συμφωνήθηκε θα έπρεπε να είναι επαρκής συμβιβασμός στο σύστημα ασφαλείας", αναφέρει η BSG.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει ανοικτό να διερευνήσει όλες τις προτάσεις, αλλά αυτές πρέπει να είναι αξιόπιστες, νομικά λειτουργικές και στην πράξη να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τους συμβιβασμούς που διαπιστώνονται στη συμφωνία αποχώρησης", καταλήγει η BSG.

Σύνταξη:Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:00

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Η κλιματική αλλαγή θα εκτοπίσει εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής έως το 2050, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα
21:41
Συνολικά 479 καταγγελίες στην Πάφο για τροχαίες παραβάσεις
20:43
Αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021
20:27
Ένας θάνατος και 200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη
19:50
Η Τεχεράνη συμφωνεί στην επανέναρξη τον Νοέμβριο των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας
19:40
Αεροσκάφος της EgyptAir που εξέπεμψε σήμα κινδύνου επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Καΐρου
19:37
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά παρά την Κοινότητα Λιοπετρίου
19:34
Πτώση παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο
19:03
Γερουσιαστής Κρις Κουνς: Η διαθρησκευτική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κλιματική αλλαγή είναι έμπνευση για όλους μας
18:35
Νέος σεισμός 3,1 βαθμών, με επίκεντρο στην περιοχή Γεράσας
18:12
Για το Κυπριακό και την τουρκική προκλητικότητα στη ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Βαρβιτσιώτης
17:59
Η υπόσχεση του Ουάρντα ενόψει Ομόνοιας (VIDEO)
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand