Δημοψήφισμα στην Καταλονία:Δύο χρόνια μετά

Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα την Καταλονία που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Ισπανία και ο Κάρλας Πουτζντεμόν συμμετείχε σε διαμαρτυρία μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με σύνθημα «μην κλέβετε τις ψήφους μας», κάθε Τρίτη, Καταλανοί συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο πρώην καταλανός πρόεδρος και ακόμη ένας πολιτικός από την Καταλονία – ο οποίος επίσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες- δεν μπορούν να αναλάβουν τις θέσεις τους στην Ολομέλεια. Χρειάζεται να πάνε στη Μαδρίτη για να αναλάβουν κι αν πάνε θα συλληφθούν...

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα επειδή μας υπενθυμίζει αυτό που κάναμε πριν από δύο χρόνια, όταν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να ψηφίσουν... Και συμπίπτει επίσης με τημ στιγμή που παρέμειναν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Κάρλας Πουτζντεμόν.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε να αποσύρει τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης ύστερα από αρνητική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για την έκδοση του Πουτζντεμόν. Τώρα, το κόμμα της αντιπολίτευσης Ciudadanos ζητά τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

«Το γεγονός ότι ο Πουτζντεμόν βρίσκεται εδώ στην πόρτα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι στη φυλακή είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πρόκειται για πρόβλημα της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας που προσπαθούμε να διορθώσουμε», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γιόρντι Κανιάς.

Ο υποψήφιος για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Δικαιοσύνης στη μελλοντική Κομισιόν, ο Βέλγος Ντιντιέ Ρεϊνέρντς, δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια πρόταση για την αναθεώρησή του

Ωστόσο,ζωντανό παραμένει το όνειρο της απόσχισης από τη Μαδρίτη  για κάποιους Καταλανούς.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κβιμ Τόρα ανακήρυξε την συγκεκριμένη μέρα ιδρυτική μέρα της Καταλανικής Δημοκρατίας δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο και τελικά άκυρο.

«Αν η πρώτη Οκτωβρίου ήταν φως και ελευθερία, θα είναι επίσης η ιδρυτική ημερομηνία για το ασταμάτητο μονοπάτι προς μια Καταλανική Δημοκρατία, είναι η ημέρα της θεμελίωσης της δημοκρατίας και γι΄αυτό είναι τόσο σημαντικό. Η 1η Οκτωβρίου είναι ελευθερία, αδερφότητα και αλληλεγγύη», είπε ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κβιμ Τόρα.

Το 2017 η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας έκανε δημοψήφισμα και ανακήρυξε την περιφέρεια ανεξάρτητη αν και το δημοψήφισμα κρίθηκε από τα ισπανικά δικαστήρια παράνομο. Η ημέρα ξεκίνησε ειρηνικά αλλά κατέληξε με συγκρούσεις μεταξύ πολιτών που ήθελαν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα και αστυνομικών σε εκλογικά κέντρα. Ως αποτέλεσμα τραυματίστηκαν 460 πολίτες και 12 αστυνομικοί. Δώδεκα ηγέτες του αποσχιστικού κινήματος κατηγορούνται για εξέγερση, αποστασία και κατάχρηση κρατικών πόρων.

Αν και το όνειρο πλέον φαντάζει μακρινό, ένας από τους φυλακισμένους ακτιβιστές έγραψε στο twitter ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τη μάχη για ελευθερία.

 

 

Πηγή:gr.euronews.com

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:01

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ιταλία ζητούν κοινή αγορά φυσικού αερίου από την EE
12:56
Ποσοστό 3,5% μεταξύ των 2.500 νέων δικηγόρων δέχθηκε σωματική βία ή απειλή
12:53
Σημαντικές αναμετρήσεις στο αποψινό πρόγραμμα του τσάμπιονς λιγκ
12:49
Σπουδαίες νίκες για Λίβερπουλ και Άγιαξ-Ανατροπή για την Παρί
12:45
Πήρε το ντέρμπι ο Απόλλωνας
12:39
Κετσπάγια: Στόχος της Ανόρθωσης οι τρείς βαθμοί
12:34
Παραιτείται ο Ερσάν Σανέρ μετά από τη διαρροή ροζ βίντεο
12:12
Μ. Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει σαφή σχέδια για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο
12:06
Και δεύτερο δημοτικό σχολείο παραμένει κλειστό λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού
11:53
Εκκλήσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση για επαναφορά μέτρων κατά Covid
11:45
Εισάγεται στην Κύπρο ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης υπόπτων και υποδίκων, με την τοποθέτηση βραχιολιού
11:36
Καταθέτει προτάσεις για αντιμετώπιση ακρίβειας και επικρίνει κυβέρνηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
11:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand