Στους Εβραίους ιδιοκτήτες κλεμμένος πίνακας

Ένας πίνακας, τον οποίο οι Ναζί άρπαξαν από την εβραϊκή οικογένεια στην οποία ανήκε, το 1933, βρέθηκε σε Μουσείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ, απ’ όπου και τον κατάσχεσε το FBI.

Ο πίνακας με τον τίτλο «Χειμώνας», του Αμερικανού ζωγράφου Γκάρι Μέλτσερς, ήταν μέρος της συλλογής του Μουσείου Αρκέλ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έως τις 10 Σεπτεμβρίου, όταν και το FBI διέταξε τη διοίκηση του Μουσείου να τον παραδώσει. Η ανάκτηση του πίνακα είναι μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας που γίνεται για να βρεθούν και να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους τα έργα Τέχνης που έκλεψαν οι Ναζί μετά την άνοδό τους στην εξουσία.
Ο Γερμανός εκδότης και φιλάνθρωπος Ρούντολφ Μοζέ, απέκτησε τον πίνακα σε μια δημοπρασία στη μεγάλη έκθεση Τέχνης του Βερολίνου, το 1900. Η κυβέρνηση των Ναζί κατάσχεσε τη συλλογή έργων τέχνης του Μοζέ το 1933, όταν εκείνος και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Γερμανία. Οι Ναζί κυνήγησαν την οικογένεια αρχικά επειδή ήταν εβραίοι και κατά δεύτερον λόγω της σχέσης του Μοζέ με τη εφημερίδα Berliner Tageblatt, η οποία ασκούσε κριτική στο κυβερνών κόμμα.
Μετά τον πόλεμο, ο πίνακας αγοράστηκε σε κάποια δημοπρασία από το συλλέκτη Μπάρτλετ Αρκέλ. Στη συνέχεια ο πίνακας αποτέλεσε μέρος των εκθεμάτων στο Μουσείο που φέρει το όνομα του και το οποίο βρίσκεται κοντά στο Όλμπανι.
Η Σούζαν Φριντλάνερ, διευθύντρια και επιμελήτρια του Μουσείου είπε ότι «φυσικά στενοχωρηθήκαμε πολύ όταν μάθαμε την ιστορία του πίνακα». Το Μουσείο, ακολούθως, παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα επί του έργου, το οποίο ονομάζεται, επίσης, «χιόνι», ή «άνθρωποι που κάνουν πατινάζ».
Ο πίνακας θα παραμείνει στα γραφεία του FBI στο Όλμπανι, έως ότου επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, την οικογένεια Μοζέ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:41

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand