Ισραήλ: Ακυρώθηκαν οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Το κόμμα του Μπένι Γκαντς, αντιπάλου του Βενιαμήν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, ακύρωσε τις προγραμματισμένες για σήμερα Τετάρτη συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο να βγάλουν τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Τα επιτελεία του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου και του Καχόλ Λαβάν (Μπλε-Λευκό), του κεντρώου κόμματος του Γκαντς επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα, και στη συνέχεια, το βράδυ να γινόταν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κομμάτων, που ο καθένας θέλει να ηγηθεί μιας πιθανής κυβέρνησης συνασπισμού.

Αλλά το βράδυ της Τρίτης το επιτελείο του Γκαντς ανακοίνωσε την ακύρωση των σημερινών συζητήσεων.

«Σε αυτό το στάδιο, οι βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για νέες συνομιλίες μεταξύ των ομάδων διαπραγμάτευσης δεν πληρούνται. Συνεπώς, δεν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες αύριο Τετάρτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του κόμμα Μπλε-Λευκό, χωρίς να κλείσει την πόρτα σε νέες συνομιλίες.

«Όταν είναι κατάλληλο και αναγκαίο, μια συνάντηση θα προστεθεί στην ατζένταν αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη», υπογράμμισε το κόμμα, προσθέτοντας ότι επίσης ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο βράδυ συνάντηση Γκαντς - Νετανιάχου .

Το κεντρώο κόμμα θεωρεί ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης μέχρι να επιλυθούν οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του και δεν μπορεί να εκπροσωπεί όλα τα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα στις συνομιλίες, αλλά μόνο το Λικούντ.

Δικηγόροι του απερχόμενου πρωθυπουργού αναμένεται να παραστούν σε ακροαματική διαδικασία αύριο στον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν θα απαγγείλει κατηγορίες στον Νετανιάχου για «απάτη», «διαφθορά» και «απιστία» σε μια σειρά υποθέσεων.

«Το Λικούντ είναι έκπληκτο με την απόφαση του Καχόλ Λαβάν να διαλύσει τις διαπραγματεύσεις και να ακυρώσει συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αύριο μεταξύ του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Γκαντς και την προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων», αντέδρασε άμεσα το κόμμα του Νετανιάχου, μέσω εκπροσώπου.

Ο εκπρόσωπος του Λικούντ κατηγόρησε, σε ανακοίνωσή του, στελέχη του κόμματος του Γκαντς ότι αρνούνται μια εναλλαγή Νετανιάχου και Γκαντς στην ηγεσία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου καλεί και πάλι τον Μπένι Γκαντς να επιδείξει υπευθυνότητα για να αποτραπούν νέες εκλογές και να τον συναντήσει αύριο όπως είναι προγραμματισμένο», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ο Νετανιάχου, μαζί με τους συμμάχους του της δεξιάς και θρησκευτικά κόμματα, έχει επί του παρόντος 55 βουλευτές που τον υποστηρίζουν στην 120μελή Κνεσέτ, ενώ ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, υποστηριζόμενος από αριστερά και αραβικά κόμματα συγκεντρώνει 54 βουλευτές.

Κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αποσπάσει την υποστήριξη 61 βουλευτών, δηλαδή το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας στο ισραηλινό κοινοβούλιο, με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν να απευθύνει έκκληση για μια κυβέρνηση ενότητας.

Επιμέλεια: Νίκος Παναγιωτίδης

Πηγή: Skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:01

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.