ΕΕ: Συμπεράσματα για διεύρυνση κλιματική αλλαγή και ΠΔΠ

Σε συμπεράσματα για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 - 2027, τη διεύρυνση, την κλιματική  αλλαγή και το  στρατηγικό θεματολόγιο της επόμενης Κομισιόν, κατέληξε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.Αναλυτικά τα συμπεράσματα καταγράφουν ότι "κατόπιν παρουσίασης από την Προεδρία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέβη σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με βασικά θέματα του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου όπως το συνολικό επίπεδο, οι όγκοι των κύριων τομέων πολιτικής, η χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων και των διορθώσεων, καθώς επίσης οι προϋποθέσεις και τα κίνητρα. Υπό το πρίσμα της συζήτησης αυτής, καλεί την Προεδρία να υποβάλει διαπραγματευτικό πλαίσιο με αριθμητικά στοιχεία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2019."

Ακολούθως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις με την εκλεγείσα Πρόεδρο κα Ursula von der Leyen "σχετικά με τη συμβολή της Επιτροπής στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ όπως παρουσιάζονται στο στρατηγικό θεματολόγιο. Σημείωσε την έκθεση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας σχετικά με τη συνέχεια που δόθηκε στο στρατηγικό θεματολόγιο από το Συμβούλιο". 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επίσης εκφράζει "την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του 2019 για τη δράση για το κλίμα που διοργάνωσε ο ΟΗΕ, ως προς τη φιλοδοξία, τη δράση και την αλληλεγγύη."

"Η υπαρξιακή απειλή που συνιστά η κλιματική αλλαγή απαιτεί ενισχυμένη φιλοδοξία και αυξημένη δράση για το κλίμα από την ΕΕ καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο", αναφέρουν οι 28. 

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει η ΕΕ να πρωτοστατεί σε μια κοινωνικά ισότιμη και δίκαιη πράσινη μετάβαση στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του τού Ιουνίου 2019", αναφέρουν. 

"Στηρίζει τις προτεραιότητες της COP25, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής που πρέπει να δοθεί στη σχέση μεταξύ ωκεανών και κλίματος" και "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι θα οριστικοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο του Δεκεμβρίου με σκοπό την έγκριση και την υποβολή της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ στην UNFCCC στις αρχές του 2020", καταγράφονται συμπεράσματα.

Τέλος σε σχέση με τη διεύρυνση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020".

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:48

Τελευταιες Ειδησεις

18 Σεπτεμβρίου
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν αποφάσισε να επιτρέψουν στα σχολεία μόνο τα αγόρια
18:01
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Δάλι για τα ασφαλτικά εργοστάσια
17:40
Από τις κατεχόμενες περιοχές τα αδασμολόγητα καπνικά, εκτιμά η Αστυνομία Λεμεσού
17:39
Τριήμερη κράτηση σε 32χρονο σε σχέση με υπόθεση πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης
17:21
Περισσότερες από 200 συλλήψεις στη Μελβούρνη σε διαδήλωση
16:10
Σε συναγερμό το αμερικανικό Καπιτώλιο ενόψει διαδήλωσης υποστηρικτών Τραμπ
16:08
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Κυριακή
15:13
Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα προβαίνει το ελληνικό ΥΠΕΞ για το Nautical Geo
14:32
Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ - Μπορέλ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
14:16
Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 2 νεκροί και 21 τραυματίες σε ξεχωριστές εκρήξεις
13:39
ΥΠΕΣ: Μετά την αναβολή των τοπικών εκλογών άνοιξε ο δρόμος για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης
13:19
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : Οι μεσογειακές χώρες μπορούν να γίνουν πρωτοπόρες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
12:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand