Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ καλεί τη Ρωσία να μην κλείσει ΜΚΟ

Με δημόσια δήλωση  στο Στρασβούργο, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, προτρέπει τις ρωσικές αρχές να διακόψουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης κατά του Κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα All-Russia Movement for Human Rights.


Γνωρίζω, λέει η Επίτροπος, ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για τη διάλυση αυτή της ΜΚΟ, η οποία έχει ως επικεφαλής τον γνωστό υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβ Πονόμαρεφ και ήταν για πολλά χρόνια η ομπρέλα για δεκάδες ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διάφορες ρωσικές περιοχές.

Γνωρίζω, ακόμη, αναφέρει η Επίτροπος, ότι μια επιθεώρηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2019, αποκάλυψε ορισμένες παρατυπίες στην αναφορά του οργανισμού στις αρχές.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η Επίτροπος, τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζουν ότι η διάλυση μιας ΜΚΟ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έσχατη λύση, περιοριζόμενη σε εξαιρετικές περιστάσεις που δικαιολογούνται από σοβαρό παράπτωμα.

Οι ρωσικές αρχές έχουν εφαρμόσει το νόμο για τους ξένους αντιπροσώπους εναντίον του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο το έδαφος της Ρωσίας και του ηγέτη του Λεβ Πονόμαρεφ τουλάχιστον επτά φορές από τις αρχές του τρέχοντος έτους, επιβάλλοντας κυρώσεις που συνεπάγονται μεγάλο οικονομικό βάρος για νόμιμες δραστηριότητες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για άλλη μια φορά, αναφέρει η Επίτροπος στο μήνυμα της, αυτό δείχνει ότι ο νόμος περί αλλοδαπών αντιπροσώπων και η εφαρμογή του αποτελούν σημαντική παρέμβαση στα δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η οποία συχνά ισοδυναμεί με παρενόχληση.

"Παροτρύνω τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διακόψουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης κατά του Κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον για το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καταλήγει η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:50

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Τατάρ, συναντάται την Παρασκευή με τον ΓΓ του ΟΗΕ
10:00
Βρετανία-covid: Η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδεύουν και πάλι στο εξωτερικό
10:00
Ολοένα και πιο ανθεκτικός ο κορονοιός.Τώα και μετάλλαξη «Δέλτα συν»
09:39
Περισσότερες οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια ατόμων με κόβιτ,από τα εξιτήρια
09:21
Διπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, αναμένει ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης
09:17
Μαρία Κολιού:Η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού στην Κύπρο ξεκίνησε από τα μπαράκια των παραλιακών πόλεων
09:12
Την πραγματοποίηση δυναμικής εκστρατείας ώστε να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, προτείνει ο αντιπρόεδρος της πνευμονολογικής ετιαρείας
09:09
Ελενα Παναγιωτοπούλου:Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος θωράκισης έναντι του ιού
09:05
Στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη από σήμερα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά
08:00
Η χήρα του Τζον Μακέιν ονομάστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πρεσβεύτρια της χώρας σε υπηρεσία του ΟΗΕ
08:00
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από σήμερα
06:56
Ποιά η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη
06:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand