Στη «βουλή» η συζήτηση για τις δηλώσεις Ακιντζί

Έδαφος για κοινή δήλωση στη «βουλή» αναζητούν τα κόμματα, με αφορμή την ένταση που έχει προκληθεί μετά την γνωστή τοποθέτηση του Μουσταφά Ακιντζί για τη Συρία, ενώ το θέμα απασχολεί πρωτοσέλιδα τον τ/κ Τύπο σήμερα.

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι στη «βουλή» θα συνεχισθεί σήμερα η συζήτηση που ξεκίνησε χθες για τα τελευταία γεγονότα και αναζητείται έδαφος για μια κοινή δήλωση, ενώ η Ντεταί γράφει ότι χθες τα κόμματα της «κυβέρνησης» και της δεξιάς αντιπολίτευσης επέκριναν από το βήμα της ολομέλειας τον Τ/κ ηγέτη για τις δηλώσεις. Από την άλλη, συνεχίζει η Ντεταϊ, το ΡΤΚ ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις που αποδίδουν την ένταση που συντηρείται στην τ/κ κοινότητα σε «προεκλογικές σκοπιμότητες».

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Γενί Ντουζέν στην ομιλία του χθες στη «βουλή», ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ ζήτησε να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή για να αξιολογήσει την κατάσταση λέγοντας πως η «βουλή» «πρέπει να προσευχηθεί για να είναι επιτυχής ο τουρκικός στρατός».

Στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του ΚΛ και «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης έχει δικαίωμα να προβαίνει σε δηλώσεις προβάλλοντας τις δικές του απόψεις, αλλά πρέπει να αποφεύγει τις δηλώσεις που προκαλούν πολιτική αντιπαράθεση. Να αποφεύγονται, συνέχισε, δηλώσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε στην ομιλία του ότι «αυτή την ευαίσθητη περίοδο δεν πρέπει να χωριζόμαστε σε μέτωπα. Να προβάλλουμε τα κοινά στοιχεία και να αποφεύγουμε τις διαχωριστικές δηλώσεις. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος που είναι ενάντια στην ασφάλεια της περιοχής, στο να έρθει η γαλήνη και η ειρήνη». Ο κ. Ερχουρμάν είπε ότι μπορεί κάποιος να επικρίνει τον «πρόεδρο» αλλά δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές επιθέσεις που φτάνουν στο σημείο λιντσαρίσματος.

Ο αποχωρήσας πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι μπορεί ο Τ/κ ηγέτης να έκανε μια άκαιρη δήλωση που ίσως διαστρεβλώθηκε, ωστόσο τα όσα έχουν λεχθεί δημόσια (σσ: οι ύβρεις και οι απειλές) εναντίον του «προέδρου» δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί εξέφρασε την άποψη ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν είναι σωστό να λάβει μέρος σε μια τριμερή ή πενταμερή. «Πρέπει να παραιτηθεί για να ανανεωθεί η ψήφος εμπιστοσύνης».

Ο «βουλευτής» του ΚΚΔ, Ζεκί Τσελέρ είπε ότι όσοι προβαίνουν (στα κατεχόμενα) σε δηλώσεις για τα όσα ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλα παρά το δικό τους πολιτικό όφελος προς Τούρκους αξιωματούχους. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε την κοινοτική ενότητα, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα ακολούθησε της συζήτησης στη «βουλή» η ομόφωνη απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΕΕ με την οποία θεωρείται ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν εκφράζει τον τ/κ «λαό» και καλείται να μην συμμετέχει σε πιθανές διαπραγματεύσεις.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρία του ανώτερου κομματικού οργάνου του μεγαλύτερου «κυβερνητικού» εταίρου, δημοσιοποιήθηκε η γραπτή δήλωση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τις θέσεις του για την Συρία αλλά και τα όσα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είχε πει για την αρχική του ανάρτηση και την «προεδρία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:50

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.