Λιβανέζος Υπ. Άμυνας: Στηρίζουμε την ΚΔ στη κυπριακή ΑΟΖ

Ο Λίβανος στηρίζει όλες τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς αυτές στοχεύουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων με ειρηνικό και νόμιμο τρόπο, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου Elias Bou Saab, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Ο κ. Bou Saab καταδίκασε τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία χαρακτηρίζοντας τις ως εισβολή, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει δράση για τερματισμό της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

Σήμερα, ο Λιβανέζος Υπουργός, μαζί με την αντιπροσωπεία της χώρας του, συναντήθηκαν και είχαν συνομιλίες με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και την κυπριακή αντιπροσωπεία. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα θέματα ασφάλειας στην περιοχή, η κρίση και οι εξελίξεις στη Συρία, θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό, καθώς και ζητήματα έρευνας και διάσωσης. Ο Λιβανέζος Υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία για τα δύο αεροσκάφη που έχει στείλει και επιχειρούν αυτή τη στιγμή στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα του.

Στη κοινή διάσκεψη Τύπου που είχαν μετά τις σημερινές συνομιλίες, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, είπε πως η παρουσία του εδώ σήμερα αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στη Συρία, η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το γεωπολιτικό περιβάλλον. Συζητήσαμε επίσης ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των νέων ασύμμετρων απειλών, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών της μεταναστευτικής κρίσης», είπε.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση στη Συρία, εκφράζοντας ανησυχίες για τον συριακό λαό, ενώ σημείωσε πως θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη σταθερότητα της περιοχής.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον Λίβανο για τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, προσθέτοντας πως για το σκοπό αυτό, «έχουμε ήδη παράσχει πρακτική βοήθεια σε διάφορους τομείς. Η Κύπρος και ο Λίβανος διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις ειλικρινούς φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού, καθώς και κοινούς αγώνες για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και ειρηνικό μέλλον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ως μέλος της ΕΕ και χώρας εξοικειωμένη με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, προκειμένου να συμβάλει εποικοδομητικά στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες παράνομες λειτουργίες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση σήμερα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τον τομέα της έρευνας και της διάσωσης και τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Συζητήσαμε επίσης τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Λίβανο από χθες με την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης με τα δύο αεροσκάφη του τμήματος δασών. «Και οι δύο συμφωνούμε σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας και σε αυτόν τον σημαντικό τομέα των φυσικών καταστροφών και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», είπε.

Από την πλευρά του ο Λιβανέζος Υπουργός είπε πως η επίσημη επίσκεψη του έδωσε την ευκαιρία να συζητήσει με τις αρχές της Κύπρου τρόπους για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ του Λιβάνου και της Κύπρου.

«Μιλήσαμε εν συντομία για τις πυρκαγιές στο Λίβανο και την βοήθεια που λαμβάνουμε από την Κύπρο. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξη που μας δίνετε με πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Τα αεροσκάφη σας μάχονται τώρα στις πυρκαγιές στο Λίβανο, γι `αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση τον κυπριακό λαό για το ότι βρισκόταν δίπλα στον Λίβανο σε αυτή την κρίση», είπε.

Ο κ. Bou Saab αναφέρθηκε στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ καθώς και την προσφυγική κρίση η οποία δεν επηρεάζει μόνο τον Λίβανο, καθώς μερικοί από τους μετανάστες έρχονται στην Κύπρο με παράνομο τρόπο και κατανοούμε τις ανησυχίες της Κύπρου. «Μιλήσαμε για έναν τρόπο συντονισμού των ενεργειών μας, αφού πολλές φορές ακόμη και το ναυτικό του Λιβάνου έχει σταματήσει μερικούς από τους παράνομους μετανάστες που προσπαθούν να έρθουν στην Κύπρο», είπε και σημείωσε πως συζήτησαν το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών ώστε να μπορέσουν οι δύο χώρες να συνεργαστούν στενά για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ο Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου ανέφερε επίσης πως συζήτησαν τη δυνατότητα συντονισμού του ναυτικού στην Κύπρο και του ναυτικού στο Λίβανο καθώς η πρόθεση των δύο χωρών είναι η διεύρυνση των στόλων και η επέκταση των ναυτικών βάσεων τους. «Μπορούμε να επωφεληθούμε επειδή αντιμετωπίζουμε το ίδιο μέλλον στις ΑΟΖ μας και τις ίδιες απειλές στη γειτονιά», είπε.

Πρόσθεσε πως συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στη Συρία, στο βόρειο τμήμα, όπου η Τουρκία εισέβαλε στις αραβικές περιοχές της χώρας. «Όλος ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τη δραστηριότητα της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και βρισκόμαστε στην ίδια θέση, θεωρώντας τη δραστηριότητα αυτή ως εισβολή, η οποία θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή. Θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους φίλους μας, την ΕΕ και με οποιονδήποτε άλλον σε ολόκληρο τον κόσμο, για να σταματήσουμε αυτή τη δραστηριότητα, επειδή πολλοί πολίτες πληρώνουν το τίμημα», είπε.

Τέλος, σε σχέση με τις εξελίξεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τόνισε πως ο Λίβανος καταλαβαίνει την κυπριακή θέση και «σας υποστηρίζουμε σε όλες τις δραστηριότητές σας, διότι η Κύπρος ενδιαφέρεται πάντα για την επίλυση αυτών των θεμάτων με ειρηνικό και νόμιμο τρόπο και σε αυτό πιστεύουμε κι εμείς», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:50

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για τον νέο Πρόεδρο του Ιράν: Η εκλογή του Ραϊσί αποτελεί «την τελική αφύπνιση»
13:26
Ο Ρώσος Πρεσβευτής επιστρέφει στις ΗΠΑ
13:19
«Ποδηλατώ με …ουσία τη ζωή», εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών στην Λάρνακα
12:56
Οργανώσεις και Σύνδεσμοι διαφωνούν με το προωθούμενο νομικό πλαίσιο για την ενιαία εκπαίδευση
12:50
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η σημερινή
12:35
Επτά πρώτες θέσεις κατέλαβε η Κύπρος στην πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων
12:25
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα
12:22
Αφγανιστάν: Δεσμευμένοι στις ειρηνευτικές συνομιλίες δήλωσαν οι Ταλιμπάν
11:52
Διάρρηξη δύο κατοικιών σε Τάλα και Πέγεια
11:21
Θέμα χρόνου η διχοτόμηση εάν δεν εγκαταλείψει η Τουρκία τις αξιώσεις της, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
11:19
Εκατοντάδες καταγγελίες για δάφορες τροχαίες παραβάσεις
10:41
Το ζεύγος Μπάιντεν ανακοίνωσε τον θάνατο του «πρώτου σκύλου» Τσαμπ
10:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand