Ελλείψεις στο καταφύγιο θυμάτων εμπορίας προσώπων

Για τη λειτουργία του κρατικού καταφυγίου θυμάτων εμπορίας προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, ενημερώθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, αν και υπήρξαν βελτιώσεις σε σχέση με τη λειτουργία του καταφυγίου, διαπιστώνονται ακόμα κενά και ελλείψεις αναφορικά με τη ψυχολογική στήριξη, τον χρόνο διαμονής των θυμάτων στο καταφύγιο, τη στελέχωση και τις δραστηριότητες για κατάρτιση των θυμάτων.

Σε δηλώσεις της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι σίγουρα υπήρξαν βελτιώσεις στη λειτουργία του καταφυγίου, ωστόσο, σημείωσε «υπάρχουν ακόμα κενά και ελλείψεις όπως για τη ψυχολογική στήριξη, για τον χρόνο διαμονής τους στο καταφύγιο, τη στελέχωση και τις δραστηριότητες για κατάρτιση των θυμάτων».

Όπως ανέφερε, αναμένουν ως Επιτροπή τους τροποποιημένους κανονισμούς λειτουργίας του καταφυγίου, που όπως έχουν ενημερωθεί, βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία.

Ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής, σήμερα φιλοξενούνται στο καταφύγιο συνολικά 11 θύματα από διάφορες χώρες και θεωρούν ότι στόχος του καταφυγίου είναι να παρέχεται στήριξη στα θύματα για επανένταξη, αλλά παράλληλα να παρέχεται και η διευκόλυνση στα θύματα για επαναπατρισμό, εάν το επιθυμούν.

Σημείωσε, τέλος, ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα προς επίλυση αυτών των προβλημάτων και το θέμα αυτό θα το παρακολουθούν, για να το επαναφέρουν σύντομα στην Επιτροπή.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως «τα θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση που φιλοξενούνται στο καταφύγιο είναι θύματα του υπόκοσμου», προσθέτοντας ότι «κάποιες βελτιώσεις έχουν γίνει στην παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών, όχι όμως, όλα όσα θα έπρεπε να προσφέρονται σε αυτά τα θύματα, κυρίως ασφάλεια».

«Διότι», είπε, «όταν έχεις ζητήματα με τον υπόκοσμο αυτό που προέχει για να μιλήσει ένα θύμα για να μπορέσει να επανέλθει είναι πάνω από όλα η ασφάλεια και η ψυχολογική του στήριξη».

Απηύθυνε επίσης ερώτημα προς τους αρμόδιους πόσες υποθέσεις στοιχειοθετήθηκαν εναντίον των σωματεμπόρων στα τόσα χρόνια λειτουργίας του καταφυγίου και πόσοι έχουν καταδικαστεί ενώπιον δικαστηρίου.

Είπε ότι γι' αυτό το ερώτημα δεν έχει λάβει απάντηση, προσθέτοντας ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από τις Αρχές του κράτους τι μαρτυρίες συνέλεξαν, πόσους δίωξαν, ποιους οδήγησαν ενώπιον δικαστηρίου και πόσοι καταδικάστηκαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:51

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Αρακαπάς: Ικανοποιημένος ο Κ. Καδής από την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων (video)
13:04
Συνολικά 104 καταγγελίες σε εκστρατεία της Τροχαίας Πάφου
12:57
Σημαντική η προστασία των ακτών λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος
12:47
Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταξύ των τιμώμενων προσωπικοτήτων του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής Καΐρου
12:28
Θα γίνει τελικά η συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη
12:10
Λαγκάρντ:Περιορισμένη η έκθεση της ευρωζώνης σε ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande
12:10
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν είχε στη Νέα Υόρκη ο Ερτουγρούλογλου
11:58
Υποχρέωση Αποδοχής Μέσων Πληρωμής με Κάρτα
11:56
Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μολδαβία εκτός λίστας ασφαλών χωρών για αφίξεις στην ΕΕ
11:43
"Πρόστυχη" η έκθεση του Ελεγκτή για το Δήμο, λέει ο Θ. Πυρίλλης - Τί απαντά η Ελεγκτική Υπηρεσία (video)
11:23
Κυπριακό και κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο συνάντησης Μπορέλ-Τσαβούσογλου
11:19
Οδικές εργασίες στη Λεωφόρο Νίκης, στη Λευκωσία
11:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand