Γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση σε κυπριακά ύδατα

Σε λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, προσδοκά η Λευκωσία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ληφθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην αποτροπή των επεμβάσεων της Τουρκίας.
Πρόσθεσε ότι ενόψει του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε διαβουλεύσεις με αριθμό Ευρωπαίων εταίρων, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας Καγκελάριου, του Προέδρου της Γαλλίας και των Πρωθυπουργών Βρετανίας και Ιταλίας.
Επί του Κυπριακού, ο Πρόδρομος Προδρόμου μετέφερε την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για τριμερή με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακκιντζί ακόμη και εντός Οκτωβρίου.
Επιδίωξη του Προέδρου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι η σύγκλιση της τριμερούς το συντομότερο δυνατό, είτε αυτό το μήνα, είτε το Νοέμβριο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, όπου, όποτε και πως κρίνει την πρόσκληση.
Εκτίμηση του Προέδρου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ότι μπορεί να προχωρήσει άμεσα η συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή Γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση, ανοικτά της Κύπρου, ανακοίνωσε η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.
Ανέφερε ότι τέτοιες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασίας.
Η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η χώρα της, επιθυμεί όπως η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της.
Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η άσκηση έχει τη σημασία της, στο πλαίσιο της Γαλλο-κυπριακής συνεργασίας, στέλνει όμως και μήνυμα για ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η Λευκωσία παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειες για τερματισμό της τουρκικής παρανομίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα.
Εξάλλου σε ανάρτηση στο Twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η Γαλλία ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, σύμφωνα και με την ομόθυμη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:54

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Βαθαίνει η κρίση με τα καύσιμα στη Βρετανία -Εκφράζονται ανησυχίες για επάρκεια τροφίμων τα Χριστούγεννα
10:09
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Αφιερωμένη στην χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη του τουρισμού
09:44
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης
09:43
Πάφος: Χειροπέδες σε μεθυσμένο τουριστά που προκάλεσε ζημιές σε μπυραρία και έριξε καρέκλα σε αστυνομικούς
09:31
Ελεύθερη η Παλαιστίνια βουλευτής Χαλίντα Τζαράρ, έπειτα από δύο χρόνια σε φυλακή του Ισραήλ
09:29
Στην Αθηένου αύριο η εναρκτήρια συνάντηση του Δικτύου «Πόλεις Εθελοντισμού+»
09:26
Υπ. Εργασίας: Ψευδή στοιχεία δήλωναν επιχειρήσεις για να λάβουν αποζημιώσεις λόγω πανδημίας
09:25
Συρία-Covid-19: Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία της επαρχίας
09:11
Λεμεσός: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε θαμώνες σωματίου - Δύο τραυματίες, μια σύλληψη
08:52
Αρχίζει σήμερα η χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε άτομα 83 ετών και άνω
08:48
Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων: Η επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία είναι καλή-Μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων
08:40
Καταγράφηκαν σχεδόν 324 χιλιάδες νέα περιστατικά κορονοϊού παγκοσμίως χθες
08:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand