Αμφίρροπες προβλέψεις για τον νέο σχηματισμό της ευρωβουλής

Οι «αντάρτες» της Ε.Ε. πιθανόν να κάνουν κατάληψη στις Βρυξέλλες το 2019. Οι ψηφοφόροι από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα προστρέξουν στις κάλπες τον Μάιο για την ανάδειξη του νέου Ευρωκοινοβουλίου, με οδηγό την απογοήτευσή τους από τις τελευταίες εξελίξεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα. Αυτός ο νέος ορθολογισμός κατά των ελίτ που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. και η αντίθεση σε κοινοτικούς κανονισμούς αναμένεται να δώσουν στα εθνικιστικά ή αντισυστημικά κόμματα μεγαλύτερη φωνή. Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκλογές αυτές θεωρούνται οι πιο σημαντικές από το 1979, όταν αναδείχθηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρότι το Κοινοβούλιο θα μειωθεί σε 705 έδρες από 751 μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η επιρροή του στον τρόπο διαμόρφωσης της λειτουργίας της Ε.Ε. αυξάνεται. Σε αντίθεση με τον αρχικό του ρόλο ως συμβουλευτικό σώμα, το Κοινοβούλιο -μαζί με την υποστήριξη των χωρών-μελών- καλείται τώρα να εγκρίνει την κοινοτική νομοθεσία, όπως το πλαίσιο κανονισμών του 2014 για την εκκαθάριση τραπεζών, ή τους επικείμενους ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος. Μπορεί επίσης να απορρίψει τον πρόεδρο της Κομισιόν, έχοντας πλέον μεγαλύτερο λόγο στην επιλογή του διαδόχου του νυν προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παραδοσιακά, το Κοινοβούλιο κυριαρχείται από φιλεοευρωπαίους, όπως το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η κεντροαριστερή Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Παρότι ευρωσκεπτικιστές, όπως το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και το Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας, στέλνουν επί μακρόν εκπροσώπους τους σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, ήταν κατακερματισμένοι και με μικρή δύναμη. Αυτό όμως μπορεί τώρα να αλλάξει. Ακροδεξιά κόμματα, όπως Εναλλακτική για τη Γερμανία και Σουηδοί Δημοκράτες, επωφελήθηκαν από το αντιμεταναστευτικό κλίμα εξασφαλίζοντας την είσοδό τους στα εθνικά τους Κοινοβούλια. Στην Ιταλία, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Λέγκα και Κίνημα των Πέντε Αστέρων, εξασφάλισαν 60% στις δημοσκοπήσεις, παρά τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό. Τα εδραιωμένα λοιπόν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, αλλά και κάποια νέα σε Ουγγαρία και Πολωνία, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν ένα 25% εδρών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις.

Βεβαίως, οι «αντάρτες» θα δυσκολευθούν να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο, καθώς είναι μοιρασμένοι σε διαφορετικές ομάδες αλλά και διαφωνούν σε επιμέρους θέματα του μεταναστευτικού ή στους κανονισμούς για τον προϋπολογισμό. Και βεβαίως, τόσο το Ευρωκοινοβούλιο όσο και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα αντέξουν σε μια άνοδο των ευρωσκεπτικιστών. Το ζήτημα που διακυβεύεται όμως είναι η λαϊκή εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς, η οποία είναι και ο στυλοβάτης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Εάν καταρρεύσει, θα υπάρξει ντόμινο. Και οι εκλογές αυτές θα δοκιμάσουν τις δυναμικές.

Πηγή: Έφη Τριήρη - Ναυτεμπορική

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:20

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.