ΠτΔ στη "Σημερινή": Δεν πρόκειται να αποδεχθώ μπαλωματική λύση η οποία θα καταρρεύσει την επομένη

Δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία μπαλωματική λύση στο Κυπριακό προς ικανοποίηση τρίτων, η οποία θα καταρρεύσει την επομένη, διαμηνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σημερινή", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για να εξευρεθεί λύση, η οποία θα επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκύπριος να ζήσουν σε συνθήκες προοπτικής, ειρήνης και σταθερότητας.
Ανέφερε ότι οι προτάσεις του για την αποκέντρωση εξουσιών έγιναν με στόχο να καταστήσουν τη λύση λειτουργική και βιώσιμη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει ότι αποδέχεται τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων, αλλά όχι επί παντός επιστητού και καθ' υπαγόρευση άλλων.
Φέρει ως παράδειγμα τη Βοσνία και το Λίβανο, όπου επιβλήθηκαν λύσεις που οδήγησαν σε δυσλειτουργικά καθεστώτα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ανάλογα μοντέλα στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει πως επικεντρώνει την προσοχή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει να προβληματίζεται.
Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10, θα ενισχύσει τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τονίζει, επίσης, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει πολλά δεδομένα προς τη θετική πλευρά, αλλά και προς την αρνητική. Εξηγεί ότι η Κύπρος θα αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά την ίδια ώρα ενδέχεται να αυξηθούν οι ορέξεις και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:21

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Ο Τσιτσιπάς κατέκτησε το Τουρνουά της Μαγιόρκα
20:40
Ολοκλήρωση εργασιών Συνόδου Αρχηγών Κρατών Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα - Στο τραπέζι και οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο
20:30
Πούτιν σε Λουκασένκο: Η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραυλικά συστήματα Ισκάντερ
19:45
Θα στηρίξει πρόταση νόμου για να περιληφθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση η πρωθυπουργός της Γαλλίας
19:36
Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταλάβει πλήρως τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ
19:08
Επίθεση εναντίον της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας εξαπέλυσε, σήμερα, η ηγεσία της ΕΤΥΚ
18:39
Ευχαριστίες Τατάρ προς Τουρκία για την απόφασή της να αποστείλει δενδρύλλια για αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν
17:57
Άνθρωποι και μηχανές δοκιμάζονται στην Κένυα
17:52
Προβληματισμό για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
17:37
Τουρκία: Προς επιβολή θανατικής ποινής σε όσους προκαλούν δασικές πυρκαγιές
17:03
Επικοινωνία Γ.Στόλτενμπεργκ-Τ.Ερντογάν για το ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας
16:40
Έλληνα πολίτη με όνομα Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα συνέλαβε η ΜΙΤ για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας - Άρνηση από ελληνικές διπλωματικές πηγές
16:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand