ΠτΔ: Δεν πρόκειται να αποδεχθώ μπαλωματική λύση

Δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία μπαλωματική λύση στο Κυπριακό προς ικανοποίηση τρίτων, η οποία θα καταρρεύσει την επομένη, διαμηνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σημερινή", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για να εξευρεθεί λύση, η οποία θα επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκύπριος να ζήσουν σε συνθήκες προοπτικής, ειρήνης και σταθερότητας.
Ανέφερε ότι οι προτάσεις του για την αποκέντρωση εξουσιών έγιναν με στόχο να καταστήσουν τη λύση λειτουργική και βιώσιμη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει ότι αποδέχεται τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων, αλλά όχι επί παντός επιστητού και καθ' υπαγόρευση άλλων.
Φέρει ως παράδειγμα τη Βοσνία και το Λίβανο, όπου επιβλήθηκαν λύσεις που οδήγησαν σε δυσλειτουργικά καθεστώτα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ανάλογα μοντέλα στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει πως επικεντρώνει την προσοχή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει να προβληματίζεται.
Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10, θα ενισχύσει τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τονίζει, επίσης, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει πολλά δεδομένα προς τη θετική πλευρά, αλλά και προς την αρνητική. Εξηγεί ότι η Κύπρος θα αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά την ίδια ώρα ενδέχεται να αυξηθούν οι ορέξεις και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Συμβιβασμός στο Μακάρειο
20:43
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
19:59
243 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το Σάββατο
19:57
Γερμανία: Αισιοδοξία ότι η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το τέλος του καλοκαιριού
19:25
Σπουδαία νίκη για την Ένωση
18:32
Προχώρησαν με νίκες οι πρωτοπόροι
18:08
Ελλάδα: 1.630 νέα κρούσματα- 29 νεκροί - 379 διασωληνωμένοι
18:02
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
17:57
Ψαροκάικο εντόπισε και ανέσυρε δεξαμενή πολεμικού αεροσκάφους τύπου "Tornado"
17:42
Ελλάδα:Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ- 70 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς
17:38
Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
17:14
Άρθρο Έλληνα πρωθυπουργού στα "Νέα" για την πανδημία:Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη
16:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand