Χάκερ έκλεψαν μαζικά δεδομένα εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών

Χάκερ έκλεψαν μαζικά δεδομένα εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων (ιδιωτικά τηλεφωνικά νούμερα, διευθύνσεις, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, emails και chat) και τα δημοσιοποιούσαν σε καθημερινή βάση από την 1η Δεκεμβρίου μέσω ενός λογαριασμού στο tweeter με 17.000 ακολούθους, ως ένα είδος ημερολογίου.

Αφού γνωστοποιήθηκε η σχετική διαρροή, ο εν λόγω λογαριασμός απενεργοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, Γερμανοί πολιτικοί και γνωστές προσωπικότητες της χώρας έπεσαν θύματα πολλαπλών επιθέσεων χάκερς. Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική Βουλή δέχτηκαν επιθέσεις, με εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα AfD. Μεταξύ των πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικά στοιχεία επικοινωνίας, αλλά και υποτιθέμενη ροή συζητήσεων (chat) και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κατά κύριο λόγο, οι διαρροές αφορούν προσωπικά δεδομένα και όχι πολιτικά ευαίσθητες πληροφορίες.

Δημοσιοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις και ο κατάλογος των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τα ιδιωτικά τηλεφωνικά νούμερα και οι διευθύνσεις κατοικίας όλων των ομοσπονδιακών Υπουργών και του ομοσπονδιακού Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ των δεδομένων, συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικές συζητήσεις πολιτικών με την Καγκελάριο, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Παρουσιάζεται επίσης συζήτηση του αρχηγού των Πρασίνων με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Για την ώρα παραμένει ασαφές εάν πρόκειται για αυθεντικό υλικό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το θέμα, «επιθέσεις δέχθηκαν πολιτικοί και εκλεγμένοι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση εκλαμβάνει ως πολύ σοβαρό αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο ίδιος.Η υπηρεσία της Καγκελαρίας ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, αλλά όπως φαίνεται, αυτά δεν αφορούν ευαίσθητες πληροφορίες ούτε την Καγκελάριο, όπως αναφέρθηκε σχετικά.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι η πηγή των δεδομένων, αν και στοιχεία προέρχονται από προηγούμενες διαρροές. Υπάρχουν βέβαια και πιο επίκαιρα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών. «Οι δημιουργοί των μηνυμάτων θέλουν να βλάψουν την εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία μας και τους θεσμούς της», δήλωσε η ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλει, ενώ προειδοποίησε πως «εγκληματίες και οι υποστηρικτές τους δεν θα καθορίσουν το διάλογο στη χώρα μας».

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποιος κρύβεται πίσω από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις, αλλά γερμανικά δημοσιεύματα σημειώνουν πως στο παρελθόν πολλές επιθέσεις στη γερμανική Βουλή είχαν προέλθει -μεταξύ άλλων- και από τη Ρωσία.

Η γερμανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Τεχνολογίας Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά το περιστατικό, ενώ υπογράμμισε πως «σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανησυχία για τα δίκτυα της κυβέρνησης».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:22

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 1η Οκτωβρίου
22:00
Σαρλ Μισέλ: "Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream συνιστά απειλή για την ΕΕ"
21:48
Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη Λιμάν
20:37
Ιράν: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης ανά τον κόσμο προς το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Αμινί
20:03
Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές στους αγωγούς
19:26
ΠτΔ: "Ήταν και παραμένει έντονη και ειλικρινής η επιθυμία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό"
19:03
Μπλίνκεν: "Η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει ρόλο - κλειδί για τη διασφάλιση της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου"
18:42
Νέο «μπλόκο» Μενέντεζ με τροπολογία για τα τουρκικά F-16
18:34
Σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB - Αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν
18:12
Ένατη pole position για Λεκλέρ
17:40
Σε έκθεση στο Κατάρ μια μυθική φανέλα του Μαραντόνα
17:39
Πήρε το ντέρμπι του Λονδίνου η Άρσεναλ
17:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand