Χάκερ έκλεψαν μαζικά δεδομένα εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών

Χάκερ έκλεψαν μαζικά δεδομένα εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων (ιδιωτικά τηλεφωνικά νούμερα, διευθύνσεις, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, emails και chat) και τα δημοσιοποιούσαν σε καθημερινή βάση από την 1η Δεκεμβρίου μέσω ενός λογαριασμού στο tweeter με 17.000 ακολούθους, ως ένα είδος ημερολογίου.

Αφού γνωστοποιήθηκε η σχετική διαρροή, ο εν λόγω λογαριασμός απενεργοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, Γερμανοί πολιτικοί και γνωστές προσωπικότητες της χώρας έπεσαν θύματα πολλαπλών επιθέσεων χάκερς. Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική Βουλή δέχτηκαν επιθέσεις, με εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα AfD. Μεταξύ των πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικά στοιχεία επικοινωνίας, αλλά και υποτιθέμενη ροή συζητήσεων (chat) και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κατά κύριο λόγο, οι διαρροές αφορούν προσωπικά δεδομένα και όχι πολιτικά ευαίσθητες πληροφορίες.

Δημοσιοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις και ο κατάλογος των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τα ιδιωτικά τηλεφωνικά νούμερα και οι διευθύνσεις κατοικίας όλων των ομοσπονδιακών Υπουργών και του ομοσπονδιακού Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ των δεδομένων, συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικές συζητήσεις πολιτικών με την Καγκελάριο, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Παρουσιάζεται επίσης συζήτηση του αρχηγού των Πρασίνων με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Για την ώρα παραμένει ασαφές εάν πρόκειται για αυθεντικό υλικό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το θέμα, «επιθέσεις δέχθηκαν πολιτικοί και εκλεγμένοι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση εκλαμβάνει ως πολύ σοβαρό αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο ίδιος.Η υπηρεσία της Καγκελαρίας ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, αλλά όπως φαίνεται, αυτά δεν αφορούν ευαίσθητες πληροφορίες ούτε την Καγκελάριο, όπως αναφέρθηκε σχετικά.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι η πηγή των δεδομένων, αν και στοιχεία προέρχονται από προηγούμενες διαρροές. Υπάρχουν βέβαια και πιο επίκαιρα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών. «Οι δημιουργοί των μηνυμάτων θέλουν να βλάψουν την εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία μας και τους θεσμούς της», δήλωσε η ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλει, ενώ προειδοποίησε πως «εγκληματίες και οι υποστηρικτές τους δεν θα καθορίσουν το διάλογο στη χώρα μας».

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποιος κρύβεται πίσω από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις, αλλά γερμανικά δημοσιεύματα σημειώνουν πως στο παρελθόν πολλές επιθέσεις στη γερμανική Βουλή είχαν προέλθει -μεταξύ άλλων- και από τη Ρωσία.

Η γερμανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Τεχνολογίας Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά το περιστατικό, ενώ υπογράμμισε πως «σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανησυχία για τα δίκτυα της κυβέρνησης».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:22

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιανουαρίου
Ιταλία: «Ξεκίνησε διάλογος» λένε η Λέγκα και η κεντροαριστερά, σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου της δημοκρατίας
21:33
Σοβαρό τροχαίο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
21:14
Μοιρασιά στο ΑΕΚ Αρένα: ΑΕΚ - Ανόρθωση 1-1 (βίντεο)
21:00
Tρεις πτήσεις από Λάρνακα προς Αθήνα ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας
20:56
Η Ομόνοια νίκησε δύσκολα την ΠΑΕΕΚ με 2-1 (βίντεο)
20:53
Ταλιμπάν συζητούν στο Όσλο με διπλωμάτες της Δύσης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
20:39
Τελεσίδικα εκτός «βουλής» το ΚΚΔ, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα
20:19
Ένας θάνατος και 2815 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:00
Τέλος τα τεστ Covid για εμβολιασμένους ταξιδιώτες προς Αγγλία και η καραντίνα για τους ανεμβολίαστους
19:54
Χρ. Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στην Αττική Οδό - Αντίξοες και αύριο οι συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας
19:17
Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας για διαφοροποίηση του μέτρου “test to stay” στα σχολεία
18:56
Παρέμβαση ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Συρία, Λιβύη και Ανατολική Ευρώπη στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
18:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand