Διπλασιάστηκαν στην Κύπρο οι αφίξεις μεταναστών

Κατά 25% σε σχέση με το 2017 και κατά 92% σε σχέση με το κορύφωμα της κρίσης το 2015, μειώθηκε ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το σύνολο των παράνομων διελεύσεων δεν ξεπέρασε τις 150 000, το χαμηλότερο επίπεδο σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Frontex, η οποία ωστόσο καταγράφει ότι ο αριθμός των αφίξεων που καταχωρήθηκαν στην Κύπρο υπερδιπλασιάστηκε.

Σύμφωνα με τη Frontext, η πτώση οφείλεται στη δραματική μείωση του αριθμού των μεταναστών που έρχονται στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή προς την Ιταλία. Ο αριθμός των ανιχνεύσεων σε αυτή τη διαδρομή υποχώρησε κατά 80% σε σύγκριση με το 2017 σε λίγο περισσότερο από 23 000.

Η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου γνώρισε τον μικρότερο αριθμό παράνομων εισόδων από το 2012.

Ο αριθμός των αναχωρήσεων από τη Λιβύη μειώθηκε κατά 87% από ό, τι πριν από ένα χρόνο και από την Αλγερία μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ. Οι αναχωρήσεις από την Τυνησία παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Οι Τυνήσιοι και οι Ερυθραίοι ήταν οι δύο πιο εκπροσωπούμενες εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο όλων των μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των αφίξεων στην Ισπανία μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου διπλασιάστηκε πέρυσι για δεύτερη συνεχή χρονιά σε 57.000, καθιστώντας την για πρώτη φορά την πιο ενεργή μεταναστευτική διαδρομή στην Ευρώπη, από τότε που η Frontex άρχισε τη συλλογή δεδομένων.

Στη γραμμή της Δυτικής Μεσογείου, το Μαρόκο έχει γίνει το βασικό σημείο αναχώρησης προς την Ευρώπη. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες σε αυτή τη διαδρομή προέρχονταν από τις υποσαχάρες χώρες, αν και τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των μαροκινών μεταναστών αυξήθηκε και κατέλαβε την πρώτη θέση.

Ο αριθμός των ανιχνεύσεων παράνομων συνοριακών διαβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν ένα τρίτο σε 56 000. Αυτό οφειλόταν κυρίως σε υψηλότερο αριθμό μεταναστών που διασχίζουν τα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων στο στο Ανατολικό Αιγαίο ήταν κατά προσέγγιση στα ίδια επίπεδα με το 2017.

Ωστόσο, ο αριθμός των αφίξεων που καταχωρήθηκαν στην Κύπρο υπερδιπλασιάστηκε, καταγράφει η Frontex.

Οι πολίτες του Αφγανιστάν, της Συρίας και του Ιράκ αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών στη θαλάσσια διαδρομή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι Τούρκοι υπήκοοι ήταν η κύρια εθνότητα στα τουρκοελληνικά χερσαία σύνορα.

Πέρυσι, η Frontex άρχισε για πρώτη φορά να συλλέγει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το φύλο και την ηλικία των παράνομων μεταναστών. Αυτά έδειξαν ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 18% όλων των παράνομων συνοριακών διαβάσεων κατά την είσοδο από τρίτες χώρες. Σχεδόν ένας στους πέντε ανιχνευθέντες μετανάστες ισχυρίστηκε ότι ήταν κάτω των 18 ετών. Περίπου 4000 ασυνόδευτοι ανήλικοι αναφέρθηκαν, τέλος, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για το 2018.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:22

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιανουαρίου
Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
21:54
Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid
21:24
Τατάρ: Η Τουρκία θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
20:45
Κρούσματα: 2.536 μολύνσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
19:57
Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στην Τουρκία
19:47
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης στα ορεινά
19:45
Ανανέωση της θητείας της UNFICYP αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
18:58
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Βρετανία
18:34
Επίσημα Αποελίστας ο Σαρφό, χειραψία και φωτογραφία με Πετρίδη
18:22
Ανακοίνωσε 'Αλτμαν η ΑΕΚ
18:06
112 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
17:50
Πουρσαϊτίδης ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο της Ν.Σαλαμίνας
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand