Λευκωσία: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η MED 7

Στη Λευκωσία, πραγματοποιείται σήμερα, για πρώτη φορά, η 5η Σύνοδος Κορυφής των επτά νοτίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ατζέντα της συνόδου, τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τα οποία εστιάζονται στην περιοχή της Μεσογείου.
Το Μεταναστευτικό, το  Brexit, η ενεργειακή ασφάλεια, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, και η κλιματική αλλαγή.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι οι επτά χώρες έχουν κοινά ενδιαφέροντα σε ζητήματα που επηρεάζουν ευρύτερα την Ευρώπη, όπως η μετανάστευση και το προσφυγικό ρεύμα. Για τα θέματα αυτά, πρόσθεσε, είναι καλά γνωστό ότι τη μεγαλύτερη πίεση έχουν δεχθεί η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ σήμερα αναλογικά είναι η Κύπρος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε επίσης ότι γίνονται διαβήματα και ενέργειες γι' αυτό το θέμα, ώστε να εκδηλωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αλληλεγγύη, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο οικονομική, αλλά και με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις, για αντιμετώπιση και της ιδιάζουσας κατάστασης με την Τουρκία, η οποία δεν εφαρμόζει για την Κύπρο τη συμφωνία επανεισδοχής.
Στο τέλος της Συνόδου, η οποία θα αρχίσει το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου των επτά ηγετών, θα εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.

Επαφές ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές επαφές με ηγέτες κρατών που θα συμμετάσχουν στην Ευρω-μεσογειακή Σύνοδο.
Στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Στις τέσσερις το απόγευμα, πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Στις 18:50 στο περιθώριο της συνόδου είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε.

Αύριο, συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα

Αύριο, στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Λευκωσία και Αθήνα συντονίζουν τις ενέργειές τους στο Κυπριακό, ενόψει της προγραμματισμένης μετάβασης του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα, αλλά και της άφιξης της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο.

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας – κλείσιμο δρόμων

Λόγω της Συνόδου Κορυφής, επί ποδός θα βρίσκεται η Αστυνομία, η οποία θα λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, κυρίως με κλείσιμο δρόμων, για απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων που θα μεταφέρουν αρχηγούς και ανώτατους αξιωματούχους ευρωπαϊκών κρατών.
Κατά διαστήματα, θα υπάρξει αποκοπή δρόμων στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας.
Επίσης, από τις τέσσερις το απόγευμα έως τις οκτώ το βράδυ, θα είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση και στις δύο κατευθύνσεις, η λεωφόρος Αγλαντζιάς, από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Λεμεσού μέχρι και τον νέο κυκλικό κόμβο, κοντά στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς.
Η Αστυνομία καλεί το κοινό να επιδείξει τη δέουσα υπομονή και να ακολουθεί τις οδηγίες των επί καθήκοντι μελών της.

Κάλυψη από το ΡΙΚ

Το ΡΙΚ διαμορφώνει ειδικά το τηλεοπτικό του πρόγραμμα και θα καλύψει λεπτό προς λεπτό τη Σύνοδο των επτά χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έκτακτες επικαιρικές εκπομπές θα μεταφέρουν ζωντανά τα τεκταινόμενα στη σύνοδο. Στις τρεις και 45 το απόγευμα δείτε σε απευθείας συνδέσεις τη συνάντηση Αναστασιάδη - Μακρόν και την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Εκτάκτως, το δελτίο ειδήσεων των 6 και στη νοηματική, θα μεταδοθεί στις 5 και 50. Στις 6 και 40 το βράδυ έκτακτη επικαιρική εκπομπή με τις δηλώσεις των επτά Ευρωπαίων ηγετών και την οικογενειακή φωτογραφία της συνόδου.
Στις ενημερωτικές επάλξεις με ζωντανές συνδέσεις όπως κάθε μέρα, η "Πρώτη Ενημέρωση" και το "από Μέρα σε Μέρα" το οποίο θα μεταδοθεί σήμερα εκτάκτως στις 11.

Σύνταξη: Αιμιλία Μιχαήλ, Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:53

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.