Λευκωσία: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η MED 7

Στη Λευκωσία, πραγματοποιείται σήμερα, για πρώτη φορά, η 5η Σύνοδος Κορυφής των επτά νοτίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ατζέντα της συνόδου, τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τα οποία εστιάζονται στην περιοχή της Μεσογείου.
Το Μεταναστευτικό, το  Brexit, η ενεργειακή ασφάλεια, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, και η κλιματική αλλαγή.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι οι επτά χώρες έχουν κοινά ενδιαφέροντα σε ζητήματα που επηρεάζουν ευρύτερα την Ευρώπη, όπως η μετανάστευση και το προσφυγικό ρεύμα. Για τα θέματα αυτά, πρόσθεσε, είναι καλά γνωστό ότι τη μεγαλύτερη πίεση έχουν δεχθεί η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ σήμερα αναλογικά είναι η Κύπρος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε επίσης ότι γίνονται διαβήματα και ενέργειες γι' αυτό το θέμα, ώστε να εκδηλωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αλληλεγγύη, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο οικονομική, αλλά και με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις, για αντιμετώπιση και της ιδιάζουσας κατάστασης με την Τουρκία, η οποία δεν εφαρμόζει για την Κύπρο τη συμφωνία επανεισδοχής.
Στο τέλος της Συνόδου, η οποία θα αρχίσει το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου των επτά ηγετών, θα εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.

Επαφές ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές επαφές με ηγέτες κρατών που θα συμμετάσχουν στην Ευρω-μεσογειακή Σύνοδο.
Στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Στις τέσσερις το απόγευμα, πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Στις 18:50 στο περιθώριο της συνόδου είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε.

Αύριο, συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα

Αύριο, στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Λευκωσία και Αθήνα συντονίζουν τις ενέργειές τους στο Κυπριακό, ενόψει της προγραμματισμένης μετάβασης του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα, αλλά και της άφιξης της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο.

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας – κλείσιμο δρόμων

Λόγω της Συνόδου Κορυφής, επί ποδός θα βρίσκεται η Αστυνομία, η οποία θα λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, κυρίως με κλείσιμο δρόμων, για απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων που θα μεταφέρουν αρχηγούς και ανώτατους αξιωματούχους ευρωπαϊκών κρατών.
Κατά διαστήματα, θα υπάρξει αποκοπή δρόμων στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας.
Επίσης, από τις τέσσερις το απόγευμα έως τις οκτώ το βράδυ, θα είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση και στις δύο κατευθύνσεις, η λεωφόρος Αγλαντζιάς, από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Λεμεσού μέχρι και τον νέο κυκλικό κόμβο, κοντά στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς.
Η Αστυνομία καλεί το κοινό να επιδείξει τη δέουσα υπομονή και να ακολουθεί τις οδηγίες των επί καθήκοντι μελών της.

Κάλυψη από το ΡΙΚ

Το ΡΙΚ διαμορφώνει ειδικά το τηλεοπτικό του πρόγραμμα και θα καλύψει λεπτό προς λεπτό τη Σύνοδο των επτά χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έκτακτες επικαιρικές εκπομπές θα μεταφέρουν ζωντανά τα τεκταινόμενα στη σύνοδο. Στις τρεις και 45 το απόγευμα δείτε σε απευθείας συνδέσεις τη συνάντηση Αναστασιάδη - Μακρόν και την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Εκτάκτως, το δελτίο ειδήσεων των 6 και στη νοηματική, θα μεταδοθεί στις 5 και 50. Στις 6 και 40 το βράδυ έκτακτη επικαιρική εκπομπή με τις δηλώσεις των επτά Ευρωπαίων ηγετών και την οικογενειακή φωτογραφία της συνόδου.
Στις ενημερωτικές επάλξεις με ζωντανές συνδέσεις όπως κάθε μέρα, η "Πρώτη Ενημέρωση" και το "από Μέρα σε Μέρα" το οποίο θα μεταδοθεί σήμερα εκτάκτως στις 11.

Σύνταξη: Αιμιλία Μιχαήλ, Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:53

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand