Δηλώσεις ΠτΔ – Πρωθυπουργού Πορτογαλίας

Ιστορική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υποδεικνύοντας ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Πορτογάλου Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κύριο Κόστα και τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινή θέληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους.
Τόνισε ότι με τον Αντόνιο Κόστα επικεντρώθηκαν στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν το εμπόριο, την ναυτιλία και την εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι στο εγγύς μέλλον θα διοργανωθεί επιχειρηματικό φόρουμ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Πορτογαλία είναι από τους πιο αξιόπιστους φίλους και εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπάρχουν είπε, κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, αλλά και πίστη για μιά δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στο τομέα της ενέργειας και στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος, μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος συμβάλλει στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο είπε, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Σημείωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στους όρους αναφοράς, με στόχο να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Τόνισε ότι το όραμα είναι η εξεύρεση μιάς βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο, καθιστώντας την μιά πραγματικά ανεξάρτητη και σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς εγγυήσεις και ξένο στρατό.
Καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της Πορτογαλίας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Πρωθυπουργός Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία και η Κυπριακή Δημοκρατία μοιράζονται κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προκλήσεων, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Είπε ότι οι δύο χώρες επιθυμούν και επιδιώκουν την ενδυνάμωση των ήδη εξαιρετικών διμερών τους σχέσεων.
Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση στους τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας.
Υπογράμμισε ότι οι μελλοντικές προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, θα επικεντρωθούν στη διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ, στην ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών στον τουριστικό τομέα.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:50

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ισπανία-Covid-19: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας
21:38
ΕΕ: 50.000 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς τον Ιούλιο
21:26
Κυπριακό:Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
21:03
Πελόζι για Τραμπ: Ο «ακατανόμαστος» θα ηττηθεί και πάλι, αν κατέβει υποψήφιος το 2024
20:46
Την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:28
ΠτΔ:Άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
20:18
Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο
20:01
Ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:48
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand