Δηλώσεις ΠτΔ – Πρωθυπουργού Πορτογαλίας

Ιστορική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υποδεικνύοντας ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Πορτογάλου Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κύριο Κόστα και τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινή θέληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους.
Τόνισε ότι με τον Αντόνιο Κόστα επικεντρώθηκαν στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν το εμπόριο, την ναυτιλία και την εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι στο εγγύς μέλλον θα διοργανωθεί επιχειρηματικό φόρουμ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Πορτογαλία είναι από τους πιο αξιόπιστους φίλους και εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπάρχουν είπε, κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, αλλά και πίστη για μιά δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στο τομέα της ενέργειας και στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος, μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος συμβάλλει στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο είπε, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Σημείωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στους όρους αναφοράς, με στόχο να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Τόνισε ότι το όραμα είναι η εξεύρεση μιάς βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο, καθιστώντας την μιά πραγματικά ανεξάρτητη και σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς εγγυήσεις και ξένο στρατό.
Καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της Πορτογαλίας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Πρωθυπουργός Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία και η Κυπριακή Δημοκρατία μοιράζονται κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προκλήσεων, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Είπε ότι οι δύο χώρες επιθυμούν και επιδιώκουν την ενδυνάμωση των ήδη εξαιρετικών διμερών τους σχέσεων.
Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση στους τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας.
Υπογράμμισε ότι οι μελλοντικές προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, θα επικεντρωθούν στη διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ, στην ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών στον τουριστικό τομέα.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:50

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand